СРС-тата срещу Иванчева: Чаках като пионерче пред вратата, идеше ми да ги плюна

В записите не се говори за пари, а за "неща"; Ваклин се чувства унизен след срещата си с кметицата

Бизнесменът Александър Ваклин твърди, че е бил изнудван от Иванчева. Сн. БГНЕС

Многократно прослушване на една и съща фраза, питания към другите: "Ти какво чуваш" и опити да се разгадае мисълта на говорещия по "логически път". Така премина съдебното заседание по делото срещу отстранената кметица на "Младост" Десислава Иванчева, заместничката ѝ Биляна Петрова и Петко Дюлгеров в петък.

По искане на Петрова и адвокатите ѝ съдът прослушваше многократно един и същи запис СРС-тата, за да се отстранят разминаванията между записано и свалено на хартия. Оказа се, че забележките на Петрова засягат главно неясни реплики от записите, които не променят смисъла на казаното. Съдия Иво Хинов все пак нанесе корекциите, но многократно констатира, че на местата, където е изписано "Не се разбира" действително нищо не се разбира. Бяха изслушани записи на разговори между обвинения като посредник Дюлгеров и бизнесмена Александър Ваклин, за когото прокуратурата твърди, че е бил изнудван от Иванчева и Петрова.

Не пари, а "неща"

В разговорите си Ваклин и Дюлгеров рядко изричат думата "пари". Вместо това се говори за неща – носи ли ги, къде трябва да се държат, кой на кого да ги занесе. След единствената си среща с Иванчева Ваклин е много ядосан от отношението ѝ. Оплаква се, че не е поела никакъв ангажимент, даже не си спомняла името му и можела като нищо да го "пусне по пързалката" – да вземе парите, а след това да му забави документите с още 10 месеца. Бизнесменът обяснява, че работи с англичани, на които казал, че ще дава пари за консултанти. "Взимам ги нещата, казвам им – нещата са при мене, пускаш нещата. Като не пускаш, връщам ти всичко и довиждане, така правим", успокоява го Дюлгеров.

Като пионерче през учителската стая

Ваклин се чувства унизен след срещата си с Иванчева, става ясно от разговора му с Дюлгеров. Обиден е, че кметицата не знаела името му и от коя фирма е. "Извинявай, това ли е личен ангажимент", пита той. Бизнесменът обяснява, че е чакал пред кабинета на Иванчева като "пионерче пред учителската стая". И в един момент заявява: "Идваше ми да ги плюна в лицето".

С толкова пари може да се купи кмет на града или да се промени законът, разсъждава още бизнесменът. "Това са много пари. По-добре да издигна кандидатура за столичен кмет или да променя закона. С толкова пари ти казвам, че ще мине през парламента да сменим закона, да са назначаеми тия тъпанари", заявява той по адрес на Иванчева, която не е член на никоя партия и бе избрана със сериозна подкрепа от жителите на "Младост".

Споделяне

Още по темата

Още от България