Срути се козирката над заведение в столичния център

Снимка: БГНЕС

Масивни части от козирката на сградата на ъгъла на булевардите “Дондуков” и “Васил Левски” в София, в която се помещава популярната виенска сладкарница, се срутиха върху масите и столовете пред заведението в понеделник. Инцидентът по чудо се разминал без пострадали, тъй като в ранния час все още нямало посетители, съобщи БГНЕС.

Отговорността за поддържането на сградите в безопасен вид е на собствениците им, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя свика на спешно заседание кметовете на петте столични централни района - “Възраждане”, “Средец”, “Сердика”, “Триадица” и “Оборище”.

Шест опасни частни сгради трябва да бъдат премахнати, каза Фандъкова след оперативката с районните кметове. Други 16 вече са премахнати, допълни тя.

Столична община е издала предписания за укрепването и възстановяването на 115 опасни сгради, каза Фандъкова. Тя уточни, че е възложила на директора на “Контрол по строителството” Влади Калинов да налага максимални санкциите на собствениците, които не укрепят сградите си, защото няма цена за живота и здравето на хората и не може да се поема никакъв риск.

Столична община е собственик на около 600 сгради, като в момента се изпълнява програма за укрепване и премахване на опасните от тях. За последните две години са премахнали 27 опасни общински сгради. Тази година ще бъдат съборени още 12 опасни сгради, каза Фандъкова.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?