Срутил се московски пазар взе 49 жертви и рани десетки

Срутил се московски пазар взе 49 жертви и рани десетки

Покривът на московския пазар Бауман се срути в четвъртък на разсъмване и уби 49 души и рани 31, сочат окончателните данни, съобщени от руското Министерство на извънредните ситуации след приключването на акцията по спасяването на затрупаните под сградата хора.

Инцидентът е станал в 5.45 часа, в момента на срутването на покрива в сградата е имало около стотина души, които са подготвяли пазара за отваряне.Търговци и продавачи са основните жертви. Повечето от тях са от Кавказ и Централна Азия, главно от Азербайджан и Грузия. Много от гражданите на тези държави. Сред пострадалите има и двама пожарникари. В помещенията на сриналата се сграда имаше пожар и наводнение.

Очевидци на мястото на инцидента твърдят, че някои от останалите под развалините са успели да се свържат със спасители и близки чрез мобилните си телефони, съобщи радио Ехото на Москва.

Според предварителната версия помещението се е срутило под тежестта на натрупалия по покрива сняг. Цялата предишна нощ е валял сняг при плюсови температури.

"Снежната" версия се поддържа и от архитекта на зданието Нодар Канчели. Той е проектант и на аквапарка "Трансваал", който рухна преди две години и погреба 28 души.  По думите на архитекта покривът на Бауманския пазар, който наподобявал купол на цирк, не издържал под тежестта на снега. Пред агенция Интерфакс Канчели обвини управата на сградата, че не я е експлоатирала правилно. 

Ако версията се потвърди, това ще е третото за тази зима катастрофално срутване на сграда под тежестта на снега в Европа, коментира ББС.

През януари 15 души загинаха под покрива на зимна пързалка в Бавария, а 66 станаха жертва в Полша.

Освен “снежната” версия и неправилната експлоатация на сградата, прокуратурата разследва и за грешка в проектирането, съобщи прокурорът на Москва Анатолий Зуев. Сградата е била пусната в експлоатация през 1975 г.

Според кмета на руската столица Юрий Лужков възможността терористично нападение да е причина за срутването е изключена "на 90 процента".

Властите в руската столица планират да окажат материална помощ на пострадалите и на семействата на загиналите при срутването на покрива на Бауманския пазар, предаде Агенция  Интефакс. Според предварителната информация за семействата на загиналите ще бъдат отпуснати по около 5 000, на тези, които са били хоспитализирани – по 2500 долара, а на тези, на които е била оказана амбулаторна помощ – между 250 и 500 долара. Средствата ще бъдат заделени от градския бюджет.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?