Срутване на казарма в Русия взе 23 жертви

Срутване на казарма в Русия взе 23 жертви

Двадесет и трима военнослужещи загинаха, а 19 са в болница след като в неделя вечерта рухна цяла секция от казарма в руския град Омск, съобщиха местните издания. Най-тежко ранените са превозени със самолети в Москва, съобщи представителят на Министерството на отбраната на Русия Игор Конашенков.

Трагедията се разиграла в четириетажната казарма, докато вътре спели 337 военнослужещи. При срутването били затрупани 42-ма души, от които по-късно са спасени 19. По предварителни данни, до инцидента вероятно се е стигнало заради нарушаването на технологиите при ремонта на зданието, извършен в края на 2013 г.

Тогава нижгородската компания "РемЕксСтрой" ремонтирала покрива и инженерната мрежа на сградата и сменила подовите настилки и прозорците. При приемането на строителните дейности обаче нямало никакви забележки, не е било констатирано и нарушаване на конструкцията на зданието, обясниха от военното министерство, предаде РИА Новости.

По разпореждане на министъра на отбраната генерал Сергей Шойгу е създадена специална комисия за разследване на причините за инцидента. Тя е заминала вече за Омск, а самият Шойгу прекъсна отпуската си и пристигна в Националния център за управление на армията, откъдето информира на половин час руския президент Владимир Путин за ситуацията.

В ликвидирането на последиците от рухването на секцията от казармата вече са привлечени над 900 служители на спасителните и други руски служби, както и 150 машини за разчистване на отломките.

Споделяне

Още от Свят