СС на ООН призова талибаните да гарантират правото на напускане на Афганистан

СС на ООН призова талибаните да гарантират правото на напускане на Афганистан

Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която призовава талибаните да гарантират, че който желае да напусне Афганистан, ще може да направи това при безопасни условия, предаде Франс прес.

Тринадесет от 15-те страни, членуващи в Съвета за сигурност, гласуваха в подкрепа на текста, редактиран от САЩ, Франция и Великобритания, а Китай и Русия се въздържаха.

В резолюцията Съветът изтъква очакванията си, че талибаните ще спазят всички свои задължения и ще гарантират, че афганистанци и чуждестранни граждани ще могат да напускат Афганистан и след края на изтеглянето на американските сили утре.

В текста на резолюцията обаче не се споменава нищо за "зоната на сигурност", чието създаване бе предложено от френския президент Еманюел Макрон.

Вчера Макрон обяви, че Париж и Лондон ще лансират в ООН идеята за създаване на "зона на сигурност" в Кабул, която да направи възможно продължаването на хуманитарните операции и след края на американското изтегляне, припомня Франс прес.

Съветът за сигурност призовава в резолюцията за спазването на човешките права в Афганистан, като обръща специално внимание на правата на жените, на децата и на представителите на малцинствените групи. В текста на документа се съдържат призиви за намирането на политическо решение на ситуацията в Афганистан, при което да бъдат взети предвид интересите на всички афганистанци.

Резолюцията съдържа и призив да не се позволява територията на Афганистан да бъде използвана като база за атаки срещу други държави.

Според Русия резолюцията не взема предвид опасенията от "изтичане на мозъци" от Афганистан. Китай заяви, че сегашната ситуация в Афганистан е директна последица от прибързаното и зле организирано изтегляне на силите на западните страни, отбелязва Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?