ССБ осъди анонимните медийни атаки срещу съдии

Поднесени с неверни внушения, критиките злоупотребяват със свободата на словото

Съдия Атанас Атанасов. Снимка: БГНЕС

Зачестяват случаите на анонимни медийни атаки срещу отделни съдии, поднесени от едни и същи издания с манипулативни и откровено неверни внушения, които злоупотребяват със свободата на словото.

Тази теза застъпва Съюзът на съдиите в България (ССБ) в свое отворено писмо, подписано от председателя на съсловната организация съдия Атанас Атанасов и разпространено в четвъртък.

Според него когато критиката на конкретни съдебни решения не е основана на точно познаване на фактите, а борави с внушения, тя се превръща в атака срещу авторитета на цялата съдебна система. Затова и от ССБ за пореден път призовават Висшия съдебен съвет (ВСС) да не остава безучастен зрител, а да реагира на всеки подобен случай.

Повод за отвореното писмо на съдийския съюз е публикация в сайта "Правен свят", с която индиректно се атакува председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов. Става въпрос за дело, заведено от съкратен от ВКС служител, което впоследствие е било решено от съдия Лилия Терзиева-Владимирова, командирована в Софийския районен съд (СРС) от РС-Пещера с решение на Панов.

"Тезата на анонимния автор, че съдията следвало да се отведе, тъй като е бил командирован в предходната преди образуването на делото година със заповед на председателя на ВКС, е поднесена чрез използване на квалификации, че цялото произнасяне по делото е било "порочно", че делото е решено в „полза“ на председателя на ВКС, който е наречен и „благодетел“ на съдията. От така поднесената под формата на внушения информация се засяга доброто име на съдията, постановил решение по делото, доколкото се поставя под съмнение дали спрямо една от страните същият съдия не е бил в положение на зависимост", посочват от ССБ.

В тази връзка съюзът припомня установения от Консултативния съвет на европейските съдии стандарт за защита на съдии от медийни атаки, според който засегнатият съд трябва да предостави на обществото навременна и пълна информация по казуса, а ВСС да демонстрира ефективна реакция.

"В конкретния случай фактите по развитието на делото, за това каква необходимост е обслужвало командироването на колегата в Софийски районен съд и за това дали по своя характер делото се явява "лично" за ответната страна по него, могат и следва да бъдат разяснени официално от съда. Същевременно няма реакция от страна на Висшия съдебен съвет, който също, съобразно посоченото становище на КСЕС, следва да защитава авторитета на съдии, засегнати от публикации", отбелязва съдия Атанасов.

Затова той призовава ВСС да създаде работещ механизъм, "който да осигурява своевременен отговор на публикациите, поставящи под въпрос нравствените качества на магистрати по повод тяхната работа или касаещи други аспекти на личността им".

"Само при наличие на такъв механизъм, приложим по отношение на всички публикации, засягащи доброто име на съдии, ВСС пълноценно би могъл да изпълнява основното си задължение – да защитава независимостта и авторитета на съдебната власт", завършва отвореното писмо на ССБ.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?