ССБ ще сезира Брюксел и съда в Страсбург за съдебния закон

ССБ ще сезира Брюксел и съда в Страсбург за съдебния закон

Съюзът на съдиите в България (ССБ) ще сезира Европейската комисия и Европейския съд по правата на човека за промените в Закона за съдебната власт, съобщиха от организацията в петък. Магистратите напомнят, че са призовали президента да наложи вето на приетия нормативен акт, но той е игнорирал тяхното настояване.

Според организацията промените в закона са "противоконституционни и опасни". В този контекст се споменават въведените "кариерни бонуси" за членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) и задължителното отстраняване на магистрат, обвинен за тежко умишлено престъпление.

Отделно ССБ коментира, че законът ще има "сковаващ" ефект върху магистратите заради новото задължение да декларират членството си в съсловни организации пред ВСС

"Сковаващият ефект" на задължението за деклариране на членство в професионална организация спрямо свободното упражняване на правото на сдружаване несъмнено има "благодатна" почва за развитие там, където съсловната организация и нейните членове се стигматизират открито. Известно е агресивното отношение на членове на ВСС и на представители на другите две власти към асоциираните със ССБ", се казва в позицията на съдийската организация.

Според нея именно този "сковаващ ефект“ е бил целен неприкрито с въвеждането на посоченото изискване за деклариране на членството.

"Дали той (сковаващият ефект) ще бъде постигнат обаче не зависи нито от законодателната, нито от изпълнителната власт. Зависи само от съдебната. Досега системата като цяло е проявявала завидна имунна способност да устои на всевъзможни опити за инфектирането ѝ чрез най-разнообразни "сплашвания". Тъкмо здравата тъкан на масовото и ежедневно съдийско приличие поддържа независимостта на съдебната власт. Но и то се нуждае от непрестанни усилия, за да не бъде уязвено или сломено. А тези усилия не са по силите на един човек", заявяват от ССБ.

Организацията напомня, че задачата на професионалните сдружения на магистратите е да "поемат тези усилия, отстоявайки всеобщия интерес и интегритет на гилдията, както и независимостта на съда и на отделния съдия, когато има посегателства".

"Не се изключва тези ценности да не се припознават от другите две власти. Вероятно затова, а и в контекста на постигнатото досега, нашата съсловна организация е неприкрит обект на прицел. Въпреки външните и вътрешните критики към дейността ѝ, резултатите от последната явно я определят като заслужаваща неутрализирането ѝ цел. Изкушението да се заключи, че това е вид самостойно признание за постигнатото от ССБ е нескромно и недостойно, но изглежда като че да е факт, че отсъствието на подобна съсловна организация, би улеснило опитите за посегателства връз съда", казват от ССБ.

Организацията напомня на съдиите, че досега не е изключвала свои членове за неплащане на членски внос. Онези съдии, които не желаят повече да са членове на ССБ, могат да се отпишат с едностранно заявление. Останалите трябва да декларират до 14 септември членството си пред ВСС.

Важните промени в закона

- Магистратите ще бъдат отстранявани от длъжност при повдигане на обвинение във всяко умишлено престъпление от общ характер, а не както бе досега – само при такива, свързани с правораздаването. След като новите разпоредби влязат в сила, Висшият съдебен съвет (ВСС) вече ще бъде длъжен да отстранява от работа без възможност за преценка всеки съдия, прокурор или следовател, на когото е било повдигнато обвинение за тежко престъпление.

Досегашната практика позволяваше това само в случаите, когато магистратите са обвинени в злоупотреба, свързана с работата им, а в останалите случаи прокуратурата отправяше искане за отстраняване до съда.

- За членовете на отиващия си през октомври състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) са предвиден кариерни бонуси. Те предвиждат след края на мандата им в съвета членовете да могат да изберат в кой съд да продължат да работят. Условието е да се върнат на същото ниво в системата, от което са дошли във ВСС. Например, членът на ВСС е бил съдия във Варна, но е решил, че му се работи в София. Същият бонус получиха и съдебните инспектори.

- Друга противоречива поправка е разширяването до безкрайност на забраната за извършване на търговска дейност от магистрати. Те и досега нямаха право да бъдат търговци, но в закона бе записано, че не могат да извършват търговска дейност лично или чрез други лица, в това число техни роднини. Така се създава възможност за саморазправа с определени магистрати, чиито близки имат някакъв бизнес. Те ще бъдат поставени в положение да доказват отрицателни факти – т.е. че нямат нищо общо с бизнеса на своите близки. Това създава възможност за тяхното дискредитиране и дори дисциплинарно преследване.

- Промените задължават магистратите в срок от 30 дни от влизането в сила на промените да декларират всичките си дейности и членства в организации, включително в масонски ложи.

Споделяне

Още от България