ССД, БЗНС на Пинчев и НИЕ на бивш царист подписаха с Яне Янев

ССД, БЗНС на Пинчев и НИЕ на бивш царист подписаха с Яне Янев
ССД, БЗНС на Георги Пинчев и партия "Национален идеал за единство" (НИЕ) на бившия царски депутат Никола Николов се коалират с партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) на независимия депутат Яне Янев.

От РЗС съобщиха във вторник, че трите партии са се присъединили към "консервативния проект "България на гражданите и регионите" на РЗС", като какъвто се идентифицира напоследък бившият земеделец Яне Янев, изгонен преди няколко месеца от ПГ на ОДС заради обвинения за купуване на гласове.

Към коалицията, част от Съюза на европейските консерватори и реформисти, сред учредителите на който е РЗС, са се присъединили и все още нерегистрираната Българска интернет партия, както и напусналият ДСБ депутат Нено Димов.

Във вторник депутатите от ССД Стефан Софиянски, Румен Ангелов и Борислав Българинов, както и Георги Пинчев, подадоха своите молби за напускането на групата на ОДС. Тя ще остане с 14 народни представители.

Тримата "свободни демократи" се присъединиха към тази група в края на ноември м.г., след като напуснаха ПГ на БНС, която бе "превзета" от коалиция "Напред", свързана с бизнесмена Христо Ковачки.

Софиянски няма да става депутат

ССД приема и подкрепя проекта и принципите на консервативния съюз, каза председателят на ССД Стефан Софиянски. Той добави, че като лидер на ССД няма да участва в никакви листи нито за Европейски парламент, нито за Народно събрание, защото по този начин смята, че дава път на младите хора в ССД.

На този етап Яне Янев трябва да издири още трима депутати, за да има 10 за нова парламентарна група. Към момента той разполага със седем – самият Яне Янев и партньорът му Димитър Абаджиев, трима представители на ССД – Ангелов, Българинов и Софиянски, Георги Пинчев и Нено Димов.

Ще обявим резултатите от преговорите за сформиране на нова група в края на седмицата, каза Янев. В петък ще се проведе и съвместно заседание на политическия съвет на РЗС и представители на другите присъединили се към проекта партии, на което ще се обсъждат окончателният състав и кандидатурите за евродепутати на "консерваторите". Листата ще бъде утвърдена на Третия конгрес на РЗС, каза Янев. Конгресът ще бъде в неделя в НДК.

"По-консервативна десница"

Според бившият "земеделец" и настоящ "консерватор" Янев целта на новата коалиция е създаване на "по-консервативна, истинска десница, която да даде алтернатива за управление". Той похвали бившия столичен кмет и бивш служебен премиер Стефан Софиянски като човека, създал "всички консервативни политики" в България след правителството на Жан Виденов.

"Вие знаете добре, че Стефан Софиянски като премиер въведе валутния борд. Тогава България реално се интегрира в НАТО", каза Янев.

"Кои са консерваторите – по-десните от десните. Това е консерваторът. Така че ние продължаваме нашето движение, стъпката ни в дясно е напълно закономерна", обясни понятията лидерът на ССД.

Главният секретар на БЗНД Георги Пинчев от своя страна заяви, че за него не е представлявало трудност включването в консервативния модел. Според него "този трети десен проект" ще създаде достатъчно "авторитет и влияние", за да може управлението на тройната коалиция да отиде в "заслужен отпуск". Само преди година и половина Пинчев бе сред най-големите привърженици на Бойко Борисов като нееднократно е споделял, че той може да спаси България.

Яне Янев окончателно откри консервативното си амплоа след посещение в Лондон миналата седмица, където е бил приет от представители на британските консерватори.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?