ССД и СДС си поделиха шефските места в "Софийски имоти"

Представителката на партията на Стефан Софиянски в борда на "Софийски имоти" Нина Делчева е избрана за изпълнителен директор на общинската фирма, а човекът на СДС - за председател на борда. Това е станало на днешното заседание на 5-членния директорски борд, съобщи новият му председател Юрий Юнишев, цитиран от БТА.

Вчера председателският съвет на СОС одобри членовете на борда, в който влизат още Галина Игнатова, предложена от НДСВ, Олег Костадинов от "Гергьовден - ДП - БЗНС-НС" и Георги Свиленски от БСП.

Делчева е избрана с 3 срещу 2 гласа. Против нея са гласували представителите на БСП и на Гергьовден.

Досега скандално прочулата се фирма бе под контрола на бившия председател на СОС Антоан Николов, чиято дясна ръка Тошко Добрев бе изпълнителен директор на фирмата. Добрев, влязъл и в новия общински съвет от коалицията Гергьовден - ДП - БЗНС-НС, напусна фирмата и партийната си група след разразилия се скандал за сделката на "Софийски имоти" с фирми, свързвани със СИК. Въпреки това защитата на "Софийски имоти" от страна на Гергьовден и Демократическата партия продължи. Повече от половин година общинарите не успяваха и да се разберат за новия борд на фирмата, за да го подменят. Председател на досегашния бе Симеон Симеонов от БСП, който лявата общинска група пробва отново да вкара в "Софийски имоти", но бе бламирана от останалите общинари и принудена да смени представителя си.

Документите на новото ръководство на "Софийски имоти" ще бъдат внесени за регистрация в съда до края на днешния работен ден. Бордът на директорите ще изчака процедурата и тогава ще влезе в кабинетите на общинската фирма, каза Юнишев.

Той допълни, че новото управително тяло на фирмата първо ще се запознае със структурата на "Софийски имоти", със служителите, както и с докладите на временната комисия към Столичния общински съвет за дейността на дружеството.

Миналата седмица бе оповестен доклад от ревизия на дружеството от държавен финансов контрол за периода 2001 - 2003 г. Според констатациите, предадени и на прокуратурата, чрез създаването на смесени дружества с частни фирми "Софийски имоти" е извършвала скрита приватизация на общинско имущество. Държавните ревизори потвърждават появилите се месеци преди това обвинения, че контролираната от Антоан Николов фирма е апортирала общинското имущество на цени в пъти по-ниски от пазарните.

Пред Би Ти Ви днес вече бившият шеф на борда на "Софийски имоти" Симеон Симеонов от БСП прехвърли върху предишния общински съвет и мнозинството на ОДС цялата отговорност за случвалото се във фирмата. Симеонов изцяло оневини досегашния директорски борд с обяснението, че всички сделки на "Софийски имоти" се извършвали според правилата, създадени от предишния СОС, в който и той бе общински съветник.

"Заявявам най-отговорно: съветът на директорите и ръководството на "Софийски имоти" не е предприемало нито едно действие от важно значение и от разпоредителен характер без санкцията, без знанието, без одобрението на съответния орган - общинския съвет, респективно акт на кметската администрация", обяви съветникът от БСП.

Симеонов обяви още, че има две нива на отговорност за случвалото се в "Софийски имоти" - политическа и персонална. Политическата безспорно била на ОДС като мнозинство в предишния СОС. Персоналната пък била въпрос на длъжностна характеристика "и ако някой в "Софийски имоти" си е позволил като длъжностно лице да направи действия, противоречащи на закон и прочие, това вече е неговата лична отговорност по закон".

"В този борд аз така или иначе се явявах някакъв, излъчен от опозицията - Българската социалистическа партия, представител. Сами се сещате, че не аз съм управлявал при това тотално мнозинство и при онези методи", напълно се оневини Симеонов.

Той отказа да отговори на въпроса като директор на борда виждал ли е нарушения в дейността на общинската фирма, въпреки че обяви присъствието си там като опит на БСП като опозиция да бъде коректив в общинските дела.

Симеонов отказа да отговори и дали практиката на смесените дружества с частни фирми, в които общината апортира свои активи на ниски цени, ощетява софиянци.

Съветникът от БСП определи "Софийски имоти" като мощна, стабилна и най-добрата по финансови показатели общинска фирма,у която в момента умишлено се разбивала.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?