ССД поиска изключването на ДП и "Гергьовден" от коалицията в столицата

Ръководството на ССД поиска да се изключат Демократическата партия и движение "Гергьовден" от споразумението за общо управление на столицата.

Причината да се ревизира дясната коалицията е сделката на "Софийски имоти", направена между двата тура на местите избори, в която е очевиден интересът на най-голямата сенчеста групировка - СИК, обясни Диляна Грозданова.

В новоучреденото дружество "София сити къмпъни" общинската фирма "Софийски имоти" участва с 34%. Другите двама акционери са "Стара планина холдинг" АД и "Слънчев бряг холдинг". В управителния съвет на "Стара планина холдинг" АД е Анна Събева, изпълнителен директор на приближената до бившата силова групировка СИК Първа източна международна банка. Валери Йосифов пък, който е известен като екс-председател на надзорния съвет на СИК, е в съвета на директорите на "Слънчев бряг холдинг".

В декларация разпространена от БТА няколко часа след пресконференцията на ССД "Стара планина холдинг" и "Слънчев бряг холдинг" съобщават, че са взели решение да прекратят участието си в "София сини къмпани". Като мотив за решението на двата холдинга са посочени зачестилите медийни публикации.

Те припомнят, че общото им дружество със "Софийски имоти" е било учредено на основание на решение на Столичния общински съвет от октомври 2002 г. с инвестиционни намерения и по предвидения в закона ред.

Последвалите събития дават основание да смятаме, че с учредяването са засегнати сериозни икономически интереси, които няма да позволят да реализраме един добър бизнес проект със значителни социални измерения, заявяват от двата холдинга. Те се чувствали въвлечени в политико-икономически противоборства, които не са техни и в които не искат да участват.

Споделяне
Още от България

Одобрявате ли удължаването на извънредното положение с един месец?