ССД се надява на коалиция с ВМРО и БЗНС-НС до два месеца

Коалиционно споразумение между Съюза на свободните демократи (ССД), ВМРО и БЗНС-Народен съюз да бъде сключено до месец-два. На това се надяват свободните демократи на Софиянски, каза пред Би Ти Ви Диляна Грозданова, член на партийното ръководство на ССД и депутат от НДСВ.

Официалното договаряне на тази коалиция трябва да стане възможно най-скоро, тъй като до парламентарните избори не остава много, аргументира се Грозданова. По думите ѝ, общ извод и за трите партии бил фактът, че коалиция, обявена само месец преди изборите, не се възприема сериозно от избирателите. "Избирателите тогава си казват - ами значи, тези се съюзиха сега, за да влязат в парламента, а не върху някаква принципна основа," разясни поставените срокове Грозданова.

Депутатката заяви, че трите политически формации са стигнали до доста обща принципи, които ги обединяват, но направи и уточнението, че съществуват и разлики. Несъгласието на ВМРО и БЗНС-НС по възможността за евентуално коалиране с ДПС и НДСВ е един от основните проблеми пред бъдещата коалиция със ССД, смята Грозданова.

Само ден преди изявлението на Грозданова, и лидерът на ССД Стефан Софиянски, и председателят на БЗНС-НС Анастасия Мозер също обявиха, че няма решение за нов политически съюз.

В събота, след семинар на БЗНС-НС, ССД и ВМРО стана известно, че трите партии са изразили намерение да участват заедно на следващите избори, но явно все още има доста разногласия между бъдещите партньори.

На семинара в Брацигово беше одобрена идеята за общ предизборен щаб, съобщи тогава Грозданова. Същото повтори и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

"Не е имало създаване на коалиция, най-напред аз не съм била там, а в мое отсъствие подобни неща не биха могли да бъдат решавани", поясни Мозер.

Софиянски пък разясни, че никой не e говорил за подписване на споразумения, а само за възможности и направи разграничението, че е обсъждана "коалиционна политика, а не коалиционна формула".

В предаването "Блиц" на радио "Свободна Европа" лидерите на ССД и БЗНС-НС отново изтъкнаха някои от противоречията помежду си. Земеделците поставиха въпроса за отношението на Софиянски към управлението на НДСВ, което според тях е вредно за страната. Софиянски отвърна с въпроса защо БЗНС-НС е гласувало заедно с БСП при вота на недоверие срещу кабинета.

Мозер предупреди Софиянски с думите:"За да си взаимодействаме, все пак трябва да си имаме доверие, а за жалост в момента има едно работене зад гърба един на друг и опит всеки да си прави поотделно своите собствени срещи и действия", каза Мозер. Софиянски отговори, че проблемът е между СДС и "Гергьовден" и той не може да се намеси.

И Софиянски, и Мозер включиха в кръга на партньорите си и Демократическата партия, която е коалиционен партньор на земеделците.

Попитан защо при разговорите за дясна коалиция са отсъствали представители на СДС и на Демократическата партия, Софиянски отговори, че СДС е стратегически партньор и не става дума за изключването му от разговорите. Процесите сред сините още не са приключили, чакаме основаването на нова формация, а и за да седнеш на една маса, се иска воля от всички, поясни той.

Споделяне

Още от България