ССД, ВМРО и БЗНС-НС се договориха за общи действия на парламентарните избори

Съюзът на свободните демократи (ССД), БЗНС-НС и ВМРО постигнаха съгласие за общи действия на следващите парламентарни избори. Това стана на семинар в Банско през уикенда. Лидерът на ССД Стефан Софиянски заяви, че коалицията се надява да вкара поне 40 народни представители на предстоящите парламентарни избори.

Трите партии се разбраха за обща програма за управление на България. Те ще имат и общ предизборен щаб на предстоящите избори догодина.

И трите политически партии ще бъдат равнопоставени в бъдещата коалиция, заяви лидерът на БЗНС-НС Анастасия Мозер. Идеята ни е в следващото Народно събрание да сме в обща парламентарна група, уточни председателят на ССД Стефан Софиянски. В нашата коалиция могат да се включат и други десноцентристки партии, добави лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Според Мозер, в общата дясноцентристка коалиция могат да влязат СДС, ДСБ и Гергьовден.

Тя допълни, че БЗНС не се отказва от коалиционните си отношения с Демократическата партия на Александър Праматарски и с Гергьовден, сключени преди местните избори миналата есен. Мозер добави, че земеделците ще продължат да поддържат контакти и с партията Демократи за силна България на Иван Костов, въпреки критичната позиция на партията към действията на Софиянски.

Лидерите на трите партии днес определиха целта си като постигане на десноцентристко управление на страната след парламентарните избори догодина, което да защитава националните интереси и да отстоява демократичната политическа система в България.

Трите политически сили ще създадат работна група, която да организира обща среща на всички десноцентристки политически сили в страната през есента на тази година. Такава амбиция още преди месеци изрази СДС.

На семинара беше изразено притеснение от действията на прокуратурата срещу кметове, избрани от дясното политическо пространство. Анастасия Мозер каза, че прокуратурата трябвало усърдно да захване виновните за кризите от предишните управления на държавата. Според нея, сегашните атаки срещу кметовете идват от управляващите. "Надявам се съдебната власт да е толкова активна и към престъпния свят, каза и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: