Стабилна януарска инфлация в България

Стабилна януарска инфлация в България

След единадесет поредни месеца на дефлация и лек ръст на потребителските цени през декември 2016 г., в първия месец на 2017 г. националната статистика отчита солидна инфлация от 1.3 на сто спрямо предходния месец и ръст от 1.4 процента в сравнение с януари 2016 г.

Така средногодишната инфлация за периода февруари 2016 - януари 2017 г. спрямо същото време година по-рано е минус 0.7%, съобщиха от НСИ в сряда.

Най-голямото поскъпване на цените през януари се отчита при храните и безалкохолните напитки - с 3.5%, транспорта – с 1.1 на сто, жилища, вода и горива – с 0.8 процента, ресторанти, култура и развлечения – с 0.5%, образование – с 0.3 процента, и при алкохола и тютюневи изделия - с 0.2%. В периода са поевтинели облекла и обувки - с 2.8%, съобщения – с 0.7%, мебели, домакински уреди и поддръжката на дома – с 0.1%.

При храните през януари най-много са поскъпнали пресните зеленчуци – с близо 28 процента, картофите – с 10%, месни и млечни продукти, минимален ръст при зрелия боб, олиото, бирата и шоколада. Поевтинели са кайма, макаронени изделия, чай, какао, вина и газирани напитки.

При нехранителните продукти най-съществено е поскъпването при въглищата – с над 9 процента, топлоенергията, горивата и хотелските почивки. Паднали са съществено – с 10 на сто, самолетните билети, кино и театър и пакетните телевизионни услуги, отчита НСИ.

Хармонизираният индекс на потребителските цени за януари 2017 г. спрямо декември 2016 г. сочи инфлация от 0.7%, а годишното поскъпване на живота спрямо януари 2016 г. е 0.4 процента.

Най-потърпевши от поскъпването са хората с най-ниски доходи, тъй като за продуктите в т.нар. малка кошница инфлацията е 2.1 процента. При хранителните продукти увеличените на цените е 3.8 процента, при нехранителните – с 0.6 на сто, а при услугите няма промяна.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?