Стачка на общините от 15 май, ако не се договорят с правителството

Това стана ясно след днешното заседание на Управителния съвет на сдружението, който отчете как е преминал символичния протест на общините срещу липсата на средства, проведен на 10 април.

Ръководството на сдружението решило още да поиска по официален път информация от финансовото министерство как данъчните служби са изпълнявали своите задължения по събираемостта на приходите от местни данъци и такси. Където планираното не е събрано, да се налагат наказания, искат кметовете.

Кметовете са сформирали работна група, която подготвя ефективните протести съвместно със синдикалните централи на КНСБ и на "Подкрепа". Подготвят се и екипи от юристи, които да защитават интересите на общините в делата за пропуснати ползи от несъбрани данъци или срещу предявени от държавата вземания към общинските бюджети.

Според председателя на сдружението, кметът на Разград Венелин Узунов, протестите от 10 април са показали, че общините могат да действат организирано, а техните искания за ясни правила и критерии при формирането на общинските бюджети са получили широка обществена подкрепа.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?