Стачка на парижкото летище Орли обърка полетите

Авиодиспечерите на двата парижки аеропорта Шарл де Гол и Орли обявиха в четвъртък еднодневна стачка, която засега обърка само разписанието на полетите на Орли, предаде Ройтерс.

Близо половината полети за и от Орли бяха отменени, а при останалите имаше закъснения. Вместо очакваните 38 самолета сутринта само 10 машини кацнаха или излетяха от летище Орли, съобщи говорителка на службата за гражданско

въздухоплаване. "До момента обстановката на Шарл де Гол е нормална", допълни тя.

Протестът на авиодиспечерите е насочен срещу плана на Гражданското управление на гражданската авиация DGAC, предвиждащ реорганизацията на авиодиспечерските служби в региона на Париж. Според намеренията персоналът, организиращ въздушното движение на летищата,  ще бъде обединен в единен контролен център.

Представителите на DGAC смятат, че предвидената мярка ще повиши компетентността на авиодиспечерите в условията на нарастващ въздушен трафик, ще намали нужното време за получаване на необходимите на самолетите разрешения.

Според първоначалните прогнози на DGAC, протестът ще доведе до отмяна на между 35 и 50 на сто от ежедневните полети, обслужвани от Орли и анулиране на 15-20 процентов от рейсовете на Шарл де Гол. От 700 полета на Орли се очаква да бъдат осъществени около 400, а на Шарл де Гол от 1500 излитания и кацания да се осъществят около 1000.

Споделяне

Още от Свят