Стачка на журналистите и на транспорта в Италия

В Италия днес е обявен "Ден на тишината" - протестна акция на медиите срещу правителствен законопроект, ограничаващ свободата на печата. Няма да излязат големите вестници, в ефира няма да бъдат излъчвани радио и телевизионни програми, предадоха световните агенции.

Националната федерация на италианския печат обяви обща стачка на журналистите в знак на протест против законопроекта, който предвижда ограничаване правата на следователите да прослушват телефонни разговори, и тежки наказания, включително със затвор, за журналисти и издатели, които публикуват разпечатки от телефонни разговори или аудио и видео записи, направени по време на съдебно разследване.

Гласуването на законопроекта в парламента е предвидено за 29 юли. Не е изключено обаче документът, в който депутатите продължават да внасят поправки, да не бъде приет до началото на лятната ваканция на парламента. 

Служителите в обществения транспорт подкрепиха протеста на журналистите. Движението на влаковете бе прекратено още снощи в 22 часа българско време. В петък в големите градове на Италия няма да работи общественият транспорт, включително метрото.

Споделяне

Още от Европа