Стачка отменя почти всички полети на “Луфтханза“ в понеделник

Стачка отменя почти всички полети на “Луфтханза“ в понеделник

Почти всичките си насрочени за понеделник полети отмени германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) заради насрочена за 22 април предупредителна стачка на персонала, настояващ за увеличение на заплатите. Повечето отменени полети са вътрешни или на средни дистанции в Европа, включително тези от и до София от Мюнхен и Франкфурт, графикът на дългите дестинации също е орязан.

 

От почти 1650 вътрешни дестинации ще бъдат изпълнени около 20. От предвидени по разписание 50 далечни полета от Франкфурт ще бъдат изпълнени само шест, а от Мюнхен ще излетят само 3 от 17 самолета по планираните дестинации. Всички три дълги рейса от Дюселдорф са отменени.

 

Пътниците по международните линии на превозвача ще могат да презаверят безплатно билетите си за друг ден, а клиентите на вътрешните линии ще могат да пътуват със самолетния си билет във влака до съответната дистинация

 

Профсъюзът Verdi, представляващ интересите на 33 000 служители на авиокомпанията, обяви в петък решението да стачкува за по-високи заплати, защото предложеното увеличение от ръководството било "скандално".

 

От компанията изчисляват, че загубите ще възлизат на десетки милиони евро.

 

Предложението е да се вдигнат заплатите с 1.2% от октомври тази година и с още 0.5% догодина. Освен това договорът е за 29 месеца и не гарантира запазване на работните места.

 

От Verdi искат 5.2% повече за екипажите и наземния персонал на Lufthansa Cargo, Lufthansa Technik, Lufthansa Systems, кетъринг поделението LSG Sky Chefs и наземния персонал плюс гаранции за работните места.

 

Техните искания обаче се отхвърлят от компанията, която се опитва да издържи на конкуренцията на компаниите от близкоизточните страни в условията на поскъпващо гориво.

 

Последните големи стачни събития в “Луфтханза“ бяха през септември 2012 г., като синдикатите успяха да постигнат увеличение на заплатите средно с 4.6 на сто, но в края на март отново имаше протести, заради които бяха отменени 40 процента от полетите.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?