Стачка в Дойче телеком

Стачка в Дойче телеком

Над 10 хиляди служители на германската телекомуникационна компания Дойче телеком започнаха стачка в петък, предадоха световните агинции. Тя е първата от 10 години насам в компанията, отбелязва Райтерс.

Персоналът на телекома е ядосан от намеренията на мениджмънта да икономиса средства, прехвърляйки 50 хиляди сътрудници на Т- Ком в други дъщерни компании, където ще им бъдат намалени заплатите. В Т-Ком работят 80 хил. души.

Първоначалните намерения на Дойче телеком, чието подразделение Т-Ком изпитва финансови трудности в последните години, бяха да намали стартовите заплати на редица служители, но планът срещна силната съпротива на  синдикатите. Сега ръководството не може да намери общ език с профсъюзите.

Не помогна и доброволният отказ от заплата за два месеца от президента на Дойче телеком Рене Оберман. Той няма да получи 204 хил. долара в знак на солидарност с работещите, но това не спря стачката.

По данни на най-големия синдикален съюз Верди стачката е засегнала основно кол центровете, техническата поддръжка и дейностите по кабелната инсталация на Дойче телеком, предаде ББС.  

В компанията работят общо 160 хил. души. От пет седмици служителите на телекомуникационната компания провеждат предупредителни стачки, припомня ДПА.

Споделяне

Още от България и ЕС

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?