Стачка в Гърция отново блокира границата

От 18.30 в четвъртък граничният пункт между България и Гърция при Кулата е затворен за тежкотоварни камиони заради протести на гръцки тираджии, които са блокирали гръцкия пункт Промахон.

Българските гранични власти съобщиха, че в момента се пропускат само леки автомобили и автобуси. По неофициална информация протестиращите превозвачи са се насочили и към съседния пункт на българо-гръцката граница Илинден-Ексохи.

Същевременно посолството на Гърция в София съобщи, че Гръцката федерация на собствениците на тежкотоварни автомобили, извършващи международни превози е обявила безсрочна стачка от четвъртък. Поради стачката били възможни евентуални затруднения при товарните превози по шосе от, към и през Гърция.

Според синдиката акцията цели да се поиска засилване на мерките за контрол на товарите, както и мерките за противодействие на нелегалната имиграция в пристанищата Патра и Игуменица, които осигуряват връзка с Италия. Шофьорите се оплакват, че често биват осъждани на тежки наказания, глоби и конфискуване на камионите им, когато властите намерят скрити имигранти в техните ТИР-ове. Според тях имигрантите успявали в повечето случаи да влязат в камиона без знанието както на собственика, така и на шофьора.

Хиляди нелегални имигранти, пристигащи в Гърция, се насочват след това към Патра и Игуменица, за да се опитат да отпътуват с ферибот към Италия и Западна Европа.

Освен от нелегалната имиграция шофьорите обаче протестират и срещу нелоялната според тях конкуренция на чуждестранни превозвачи, които поемали товари на гръцка територия и подбивали цените.

По рано през деня тираджии се събраха на пристанището в Патра. Протести имаше и в Игуменица, както и на гръцко-македонската граница. Протестиращите заплашват, че ако не бъдат чути в близките дни могат да преминат към ефективна блокада на митниците както на пристанищата, така и по сухопътната граница на Гърция..

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?