Стачка в Гърция заради спирането на държавните радио и телевизия

Служителите на ЕРТ останаха на работните си места

Гръцките профсъюзи призоваха към 24-часова стачка в четвъртък заради спрените във вторник вечерта излъчвания на държавните радио и телевизия, предаде Ройтерс. Сигналът на предаванията на компанията ЕРТ (ERT) е изключен временно заради нуждата от икономии, които се очаква да се постигнат със съкращаването на две трети от сегашните 3 хил. служители. Някои гръцки издания дори твърдят, че след реорганизацията на работа ще останат едва 200 души.

 

Генералният секретар на конфедерацията на профсъюзите на държавните служители ADEDY Илиас Илиопулус подчерта, че със стачката трябва да се покаже солидарност към работещите в държавните радио и телевизия, както и да се даде знак на протест срещу жестоките мерки за икономии, които смята да предприеме правителството. Подкрепата си за стачни действия е дала и най-голямата организация от синдикати, представляващи интересите на работещите в частния сектор - GSEE.

 

Атинският профсъюз на журналистите ESIEA вече обяви 48-часов протест заради спирането на ЕРТ, която излъчва от 1938 г. и днес има три телевизионни канала, седем национални радиопрограми и 19 регионални. От четвъртък към тяхната стачка ще се присъединят и журналисти от печатните издания.

 

Европейският съюз за радио и телевизия призова гръцкия премиер Андонис Самарас да отмени решението за спиране на държавното радио и телевизия, като подчерта, че съществуването на обществени медии и тяхната независимост от действията на правителството е жизненоважно за демократичните общества.

 

Работата на компанията е прекратена внезапно като служителите ѝ били помолени да напуснат зданието под заплаха да бъдат арестувани. Въпреки това те са останали на работните си места, нощувайки на пода на студиата.

 

Представителят на правителството Симос Кедикоглу, самият той бивш журналист от ЕРТ, обяснява, че мерките се вземат, защото компанията, която се финансира от данъците на гърците, работи с няколко пъти повече служители от необходимото. По думите му властите смятат да създадат много по-ефективна икономически компания с годишен бюджет от 100 млн. евро, което е тройно по-малко от сегашната държавна издръжка на програмите.

 

Ройтерс припомня, че Гърция бе принудена да уволни около 2 хил. държавни служители до края на тази година и още 15 хил. - до края на 2014 г., за да намали държавните се разходи. Само при това условия страната ще получи новия транш от финансова помощ от Международния валутен фонд.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Къде му е мястото на Бойко Борисов?