Стачка в "Луфтханза" отмени 290 полета, София сред засегнатите

Стачка в "Луфтханза" отмени 290 полета, София сред засегнатите

Германската авиокомпания "Луфтханза" (Lufthansa) обяви, че е отменила в петък 290 полета заради стачката на стюардите и стюардесите на летищата във Франкфурт и Дюселдорф, предаде Франс прес. Засегнати са 37 700 пътници, сред които и пасажери, които е трябвало да ползват два анулирани полета от Франкфурт до София и в обратната посока.

Протестът ще продължи от 6 до 13 ноември и макар да бе обявено, че ще засегне предимно курсове на кратки разстояния се оказа, че са отменени и 23 междуконтитентални полета. Авиопревозвачът обяви, че стачката няма да се отрази на дейността на Lufthansa CityLine, Germanwings, Eurowings, Air Dolomiti, Austrian Airlines, SWISS и Brussels Airlines.

Едноседмичната стачка на стюардите и стюардесите е заради провалени преговори по условията за пенсиониране на кабинния екипаж. "Луфтханза" иска да намали пенсиите за екипажа, който ще наема в бъдеще, и да отмени възможността за ранно пенсиониране на 55 години. Синдикатът настоява много от придобивките да се запазят в дългосрочен план, но авиокомпанията твърди, че няма да подобри офертата си, но се надява да убеди профсъюза в основателността на сегашните предложения, които ще дадат на кабинния персонал допълнителни стимули да работи до 67-годишна възраст.

Още в четвъртък, когато стана ясно, че преговорите със синдиката УФО са се провалили, "Луфтханза" обяви, че е в готовност за сериозни нарушения на разписанията, като очаква да може да изпълни някои полети с персонал, нечленуващ в профсъюза.

Трудовите преговори обхващат около 19 000 членове на кабинния персонал.

Споделяне

Още от Свят