Стачка в "Мини Марица Изток" оставя ТЕЦ-ове без въглища

Мини Марица Изток, сн. БГНЕС

Синдикатите в единственото държавно въгледобивно дружество "Мини Марица-изток” обявиха в сряда, че започват ефективна стачка на 12 януари с искане за увеличаване на трудовите възнаграждения. Седемдневният предупредителен срок започва да тече от 5 януари, след което мината ще спре да доставя въглища за топлоелектрическите централи, което може да затрудни тяхната работа.

ТЕЦ-овете, ползващи суровината от държавната мина, са "Брикел", ТЕЦ "Марица Изток 2", "КонтурГлобал Марица Изток 3" и "AES Гълъбово". С въглищата от "Мини Марица Изток" се произвежда средно около 30 процента от електроенергията у нас.

 

Вече арбитражна комисия е определила минимално допустимите действия по време на стачката, които се договарят между двете спорещи страни. Според арбитражните решения в предупредителния период трябва да действа планът при бедствия и аварии и да се осигурява стабилитетът на работните и неработните бордове на рудниците и на жп транспорта.

 

Ако обаче възникне опасност от недостиг на електроенергия заради нарушените доставки на въглища, миньорите ще са задължени да започнат работа. Според Валентин Вълчев, лидер на КНСБ в "Мини Марица Изток” обаче централите са длъжни да си осигурят въглища от други източници. Недостигът на електроенергия също трябва да се докаже, а може да бъде компенсиран и с внос, заяви синдикалистът.

 

Той обясни, че все още има възможност стачката да бъде избегната, ако профсъюзите бъдат поканени на преговори от ръководството на компанията по исканията на работниците.

 

Според миньорите мениджмънтът на предприятието е нарушило споразумение от юли миналата година за запазване на съотношението между заплати и приходи на дружеството. След като планът за добив бил изпълнен, те настояват за увеличение на заплатите.

 

Ръководството на мините обаче твърди, че изпълнява клаузите на подписания през 2010 г. Колективен трудов договор и ангажиментите, поети в споразумението от 12 юли 2011 г.

 

"В условията на криза са увеличени трудовите възнаграждения на персонала с 15 на сто. Средната работна заплата в дружеството е 1550 лв. Всички заплати и премии се изплащат в срок", се посочва в съобщение на дружеството от сряда.

 

"Убеден съм, че хората виждат и оценяват желанието ни за осигуряване на адекватно за положения от тях тежък физически труд възнаграждение, както и че няма да се поддадат на манипулативните твърдения на синдикалните ръководители", коментира шефът на мините Евгени Стойков

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес