Стачка в "Напоителни системи" заради неплатени над 3.5 млн. лв. заплати

Стачка в "Напоителни системи" заради неплатени над 3.5 млн. лв. заплати

Работниците на два клона от държавното дружество "Напоителни системи" излизат на едночасова предупредителна стачка от 9 до 10 часа в сряда, заради неплатени заплати, съобщиха от КНСБ. 

Протестът ще е пред административните сгради на клонове "Мизия” (райони Враца и Монтана) и "Долен Дунав” (район Търговище).

Повод за недоволство са неизплатените юлски заплати и осигуровки за общо 1.617 млн. лв., дължими на 1900 работници и специалисти в системата. В клоновете "София”, "Среден Дунав”, "Струма-Места” и „Черно море” се дължат 40% от заплатите и осигуровките за май, които са 601 452 лв. За юни са изплатени работните заплати само на клоновете "Тополница”, "Горна Тунджа”, "Марица”, "Средна Тунджа” и "Шумен”, а на всички останали се дължат 100% работни заплати и осигуровки за 1 299 623 лв.

По данни на синдикатите, общо дължимите на работещите в дружеството пари са 3 518 348 лв.

Зам.-министърът на земеделието Георги Костов коментира пред журналисти по-късно, че в дружеството няма пари за забавените заплати и само с промяна на бюджета можело да се осигурят средствата. Търсел се временен изход от ситуацията с тегленето на заем, но банките не били склонни да кредитирал финансово закъсалото предприятие.

В момента всички задължения на дружеството са 32 млн. лева, каза Костов. Той допълни, че "Напоителни системи" е получило през тази година 12 млн. лева за възложени му дейности по опазване от вредното въздействие на водите, но те веднага били дръпнати от сметките за погасяване на стари задължения и така фирмата няма да изпълни превантивните си ангажименти.

В момента Министерски съвет няма ресурса без промяна в бюджета да осигури необходимите пари за заплати, като се работи за намиране на изход поне докато се промени бюджетът, добави той. Решението е свързано с ангажиране на кредитни институции, тоест с теглене на заем, но заеми не се дават лесно на предприятие, което не е в добро състояние, подчерта зам.-министърът.

Споделяне

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?