Стачка в транспорта блокира Франция

Франция е блокирана от стачка на транспортните работници в понеделник и вторник, предупреди българското министерство на външните работи.


Сн. ЕПА/БГНЕС

Пътуването през Франция е затруднено, блокирани са търговски центрове и бензиностанции на магистралите в много региони на страната.

Безсрочната стачка на транспортните работници беше обявена на 5 декември и вече обхвана всички видове транспорт – железници (SNCF), регионалните влакове, транспортната мрежа в Париж и "Ил дьо Франс" (RATP) - метро, влакове, автобуси.

По информация на българското посолство в Париж придвижването във френската столица, особено в пиковите часове, е силно затруднено не само с обществения транспорт, но и с автомобил поради големите задръствания.

На 16 декември сутринта задръстванията в Париж и "Ил дьо Франс" са достигнали общо до 530 км. Осем линии на метрото и много автобусни линии в Париж са затворени, има и затворени станции на метрото.

При бързоскоростните влакове (TGV) се движат един от три влака, а при регионалните - четири от десет.

Във вторник, 17 декември 2019 г., се очаква ситуацията да бъде още по-затруднена заради обявената на този ден манифестация в Париж. В нея ще се включат представители и поддръжници на 8 синдикални организации.

Външно министерство препоръчва на българите в Париж да се информират за актуалната обстановка. Те трябва да вземат под внимание възможните затруднения и закъснения на градския транспорт при придвижване от и до летищата, както и закъснения в обслужването на самите летища.


Сн. ЕПА/БГНЕС

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на следните телефони: + 33 1 45 51 85 90 и +33 6 23 18 09 93.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?