Стачката на френските железници поставя в още по-трудна ситуация френското правителство

Стачката на френските железници поставя в още по-трудна ситуация френското правителство
Девет дни преди началото на Европейското първенство по футбол ситуацията продължава да се усложнява за правителството на Франция, след като държавните железници излязоха в безсрочна стачка, а протестите срещу трудовата реформа продължават вече три месеца, съобщи Франс прес. 
 
Служителите на френските национални железници Ес Ен Се Еф (SNCF) обявиха вчера вечерта стачка за осми път от началото на март. 
 
Наблюдават се смущения в трафика по големите железопътни линии, още повече по късите дестинации. Много влакове от Париж за предградията бяха отменени.
 
Според Ес Ен Се Еф ефектите от стачните действия ще се усетят още по-силно днес, без обаче да бъде парализирана жп мрежата. Шестдесет процента от високоскоростните влакове и 30-40 процента от регионалните влакове ще се движат по разписание.
 
Нормално ще се движат влаковете "Евростар" (от и за Великобритания) и "Алео" (от и за Германия). Ще се движат 75 на сто от влаковете "Лирия" (от и за Швейцария) и "Талис" (свързващи Брюксел, Париж, Амстердам, Кьолн и други големи градове). Само 40 процента от влаковете "Елипсос" (от и за Испания) и една трета от другата връзка с Италия, влаковете Ес Ве И, ще бъдат в движение.
 
Стачката не е свързана пряко с разпалваното от синдикатите протестно движение срещу трудовата реформа, която иска да прокара социалистическото правителство на Франция, а е свързана работното време на заетите в сектора.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?