Стачката на гръцките фериботи приключи със споразумение

Оживление на пристанището в Пирея след край на стачката

Гръцката моряшка федерация прекрати стачката, която засегна фериботните линии между континентална Гърция и островите, след като прие подобреното предложение, което отправиха работодателите, обединени в Съюза на дружествата в пътническото мореплаване, съобщи в. "Катимерини".

В съобщение на моряшкия синдикат се казва, че е взето решение за незабавно прекратяване на стачните действия, след като работодателите са удовлетворили частично искането на федерацията за съществено увеличение на възнагражденията.

По-специално Съюзът на дружествата в пътническото мореплаване предлага увеличение на заплатите за 2018 г. с 2 процента, изчислено ретроспективно от 1 януари.

Стачката, която беше обявена в неделя и удължена с едно денонощие в понеделник, блокира стотици хиляди пътници, десетки хиляди тонове товари.

Напълно блокиран бе достъпътът от и до всички гръцки острови с изключение на Тасос. Моряците от пристанищата, които обслужват линията към Тасос, стачкуваха символично и фериботите се движеха по разписание.

Компаниите за фериботен транспорт обещаха на клиентите, че ще пуснат допълнителни фериботи след края на стачката.

Споделяне

Още от Европа