Стачката на гръцките фериботи приключи със споразумение

Оживление на пристанището в Пирея след край на стачката

Гръцката моряшка федерация прекрати стачката, която засегна фериботните линии между континентална Гърция и островите, след като прие подобреното предложение, което отправиха работодателите, обединени в Съюза на дружествата в пътническото мореплаване, съобщи в. "Катимерини".

В съобщение на моряшкия синдикат се казва, че е взето решение за незабавно прекратяване на стачните действия, след като работодателите са удовлетворили частично искането на федерацията за съществено увеличение на възнагражденията.

По-специално Съюзът на дружествата в пътническото мореплаване предлага увеличение на заплатите за 2018 г. с 2 процента, изчислено ретроспективно от 1 януари.

Стачката, която беше обявена в неделя и удължена с едно денонощие в понеделник, блокира стотици хиляди пътници, десетки хиляди тонове товари.

Напълно блокиран бе достъпътът от и до всички гръцки острови с изключение на Тасос. Моряците от пристанищата, които обслужват линията към Тасос, стачкуваха символично и фериботите се движеха по разписание.

Компаниите за фериботен транспорт обещаха на клиентите, че ще пуснат допълнителни фериботи след края на стачката.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?