Стачката на “Пирогов” зацикля в противоречиви искания

Стачката на “Пирогов” зацикля в противоречиви искания

Стачката на медицинския персонал от “Пирогов” започна да потъва в опитите си да не се политизира. Стачният комитет начело с д-р Кръстьо Пенчев в понеделник поиска от министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски да отстрани от ръководството на болницата назначеният в петък проф. Емил Таков. Мотивите на протестиращите са, че проф.Таков е бил министър на здравеопазването в годините (в служебното правителство на Стефан Софиянски), когато “Пирогов” е рухвал като институция. Тогава се олющваше сградата и апаратите  остаряваха, коментираха стачниците.

Те поискаха в ръководството на болницата да не влизат хора, които са управлявали "Пирогов" от 1990 година до днес. И министърът да назначи в управителния съвет специалисти, които се ползват с доверието на здравните работници там.

Директорът на здравното заведение доц. Спас Спасков също не се ползва с подкрепата на протестиращите, защото днес сутринта те първо поискаха неговата оставка от министър Гайдарски. Напрежението в болницата ще падне рязко, ако директорът подаде оставката си, коментира председателят на стачния комитет Кръстьо Пенчев. По-късно през деня стачкуващите посочиха своя кандидат за поста изпълнителен директор на “Пирогов”  - доц. Александър Червеняков, гръден хирург и началник на първа хирургия в болницата там.  До този момент няма положителен сигнал от здравното министерство, че приемат предложението.

Проф. Емил Таков увери колегите си, че е готов да си подаде оставката, ако и д-р Пенчев, който е кардиолог в болницата, да подаде своята. Таков постави и още три условия пред протестиращите, за да напусне поста. Той поиска от протестиращите да извоюват реформа в болничната помощ, чрез която да се финансират приоритетно университетските болници и “Пирогов”, да не се намаляват парите по клиничните пътеки и да се извърши преструктурирането на “Пирогов”. Част от структурната реформа ще е да се съкратят около 100-200 от работещите в болницата.

По искане на здравния министър Гайдарски, обновеният директорски борд на болницата трябва да представи в сряда (27 юни) конкретните стъпки, по които да се извърши преструктурирането на болницата. Пред бТВ Гайдарски каза, че в “Пирогов” работят повече специалисти от нужното, за да се обслужват болничните легла.

В момента има 2100 работещи, леглата са около 800, а от тях близо 200 не са запълнени, коментира здравният министър. Това е причината болницата да не може да осигури нужния си финансов ресурс, допълни Гайдарски. Според него директорският борд, който е бил длъжен да извърши преструктурирането на “Пирогов”, не е намерил сили да съкрати толкова много персонал. Това е причината в края на миналата седмица да се подмени част от ръководния екип и да се вкара финансист, който да даде нова насока за развие на “Пирогов”.

Министър Гайдарски отново повтори, че тази година няма пари за вдигане на трудовите възнаграждения. Дори и да се осигурят 10-18 млн. лв., те не могат да се ползват за увеличение на заплатите, защото “Пирогов” продължава да трупа дългове, коментира той. Исканото повишение от 1400 лв. заплата за лекар и 800 лева за медицинските сестри е нормално, но то не може да се осигури преди извършване на структурните реформи, каза министър Гайдарски.

Когато говорим за преструктуриране, трябва да се има предвид, че в здравната комисия към парламента има осем депутати от БСП, които винаги гласуват против коректните предложения за преструктуриране, заяви зам.-председателят ѝ д-р Атанас Щерев (НДСВ). Много пъти съм казвал на здравния министър, че не лекарите и моите идеи са му врагове, а БСП, коментира Щерев пред бТВ. 

Междувременно стачкуващите медицински работници потърсиха подкрепа и от кмета на София Бойко Борисов за ефективната си стачка, която планират да започнат в понеделник, ако не се удовлетворят исканията им. От своя страна Борисов, който в петък се закани, че ако не се реши проблемът, ще се намеси, този път подходи по-дипломатично и заяви, че при крайно ограничените си законови възможности общината ще търси пътища да помогне на "Пирогов" чрез осъществяването на общински здравни програми.

За да не се политизира протестът, Бойко Борисов предложи на стачкуващите, освен него да поканят и президента Георги Първанов за патрон на общонационалния комитет. В края на миналата седмица от стачния комитет на “Пирогов” обявиха, че планират да създадат общонационален комитет за подкрепа на техните искания, в който да се включат известни личности и чийто патрон да стане Бойко Борисов.

Кметът и заместник-председателят на Столичния общински съвет Милан Миланов, които се срещната с протестиращите медици определиха като твърде краен, вариантът за преобразуване на “Пирогов” в общинска болница, защото това ще ограничи българските граждани да получават квалифицирана помощ.

Споделяне

Още от България