Стачката в "Ер Франс" наляла 5 млн. лири в "ИйзиДжет"

Стачката в "Ер Франс" наляла 5 млн. лири в "ИйзиДжет"

Стачката на пилотите на "Ер Франс" (Air France) през септември е осигурила 5 млн. британски лири приходи за нискотарифния авиопревозвач "ИйзиДжет" (еasyJet), тъй като масово пътниците на отменените полети са предпочели нейните самолети. Това, заедно със силните продажби през лятото води до очаквана от компанията годишна печалба преди облагане с данъци между 575-580 млн. лири за фискалната година, приключила на 30 септември 2014 г., съобщиха от авиокомпанията.

Това е повече от първоначалните прогнози за печалба от порядъка на 545-570 млн. лири и в съответствие с коригирана дивидентна политика превозвачът смята да отчете 40-процента дивидент от печалбата си след облагане.

Превозвачът очаква 2 процента ръст на приходите от едно място за последните шест месеца на отчетения период, като увеличаването на разходите за обслужване на едно място ще е 0.7 на сто.

"ИйзиДжет" изчислява, че разходите му за горива ще са с 2 млн. лири по-малко спрямо предходната година, като към тези икономии ще се прибавят и 15 млн. лири заради промените във валутните курсове, включително свързаните с горивата.

Превозвачът смята, че ако се запазят сегашните цени на горивата и валутни курсове, разходите му за единица гориво през първото полугодие на финансовата 2015 г. вероятно ще намалеят с около 20 милиона лири, а  от валутни курсове спестяванията ще са 10 млн. лири.

Споделяне

Още от Бизнес