Стачката в "Луфтханза" засегна 1788 полета по цял свят

Стачката в "Луфтханза" засегна 1788 полета по цял свят

Общо 1788 полета са отменени заради стачката на пилотите на "Луфтханза" (Lufthansa), която ще продължи два дни, съобщи "Ройтерс".

В сряда са отменени 876 от общо 3000 полета, а 912 няма да бъдат проведени в четвъртък. Всички полети на "Луфтханза" от и до София са анулирани.

Стачка на пилотите и кабинния персонал на авиопревозвача започна във вторник вечерта. Първоначално превозвачът обяви, че около 100 000 пътници ще бъдат засегнати от отменените полети. После се разбра, че има удължаване на протестните действия с още 24 часа. Това бе обявено, след като съдът на два пъти отхвърли искането на ръководството на компанията да се спре стачката.

Удължаването на протеста с ден увеличава поне двойно броя на засегнатите пътници.

Стачката е организирана по призив на синдиката Кокпит (Cockpit), съобшиха ДПА и Ройтерс.

Това е 14-ата стачка от април 2014 година. Двете страни се опитват да се договорят от 2012 година, като синдикатът настоява за увеличаване на възнагражденията със средно 3.7 на сто годишно за период от пет години.

"Луфтханза" предложи повишение от 2.5 на сто, което според профсъюза обаче на практика се равнява на замразяване на заплатите. Изпълнителният директор на компанията Карстен Шпор настоява, че въпреки рекордните печалби през 2015 година, "Луфтханза" трябва да ограничи разходите си, за да може да се конкурира с "Райънеър" на къси разстояния и "Емирейтс" (Emirates) на дълги.

Във вторник стачкува наземният и кабинният персонал на "Юроуингс" (Eurowings) - нискотарифния филиал на "Луфтханза". Протестът ще струва на компанията близо 20 милиона евро.

В следващите два дни няма да бъдат засегнати от недоволството на персонала авиолиниите на компанията майка – "Джърмънуингс" (Germanwings), "Юроуингс", "Оустриън Еърлайнс" (Austrian Airlines), СУИС (SWISS) и "Брасълс Еърлайнс" (Brussels Airlines).

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?