Стачката в “Мини Марица Изток” започва в неделя

Евгени Стойков и Делян Добрев, Сн: БГНЕС

Работниците в "Мини Марица Изток" спират работа в неделя съгласно обявените още преди седмица намерения за ефективна стачка от 14 януари. Стачката ще е отговор на неспазеното от ръководството на дружеството споразумение от миналото лято за увеличаване на заплатите според ръста на добиваните въглища.

В 10 ч. на 15 януари ще се обявяват стачните действия, които ще започнат от нощната смяна на миньорите в 20 ч. на 15 януари.

По-рано в събота миньорите обявиха символична стачка и заявиха, че тя всеки момент може да прерасне в ефективна.

Продължилите до 1.00 ч. след полунощ в събота преговори между синдикалните организации на миньорите и мениджърския екип на радневските мини не са постигнали резултат. Това потвърждават и от пресцентъра на държавното въгледобивно дружество.

"Исканията бяха много крайни, през цялото време търсихме компромиса. Обсъждаха се много и различни варианти, но за съжаление отново не успяхме да постигнем споразумение. Синдикатите се оттеглиха от срещата, отказвайки да подпишат изготвения протокол. Въпреки това сме готови да продължим да преговаряме", заяви изпълнителният директор на "Мини Марица Изток"  Евгени Стойков.

"През по-голямата част от преговорите имахме сближаване на позициите, но когато стана въпрос за пари, хармонията се развали", коментира Делян Добрев, зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма и председател на борда на "Българския енергиен холдинг", който е собственик на мините. "Стачката не е желана от никого. Уважаваме труда на миньорите и високите постижения на дружеството и правим всичко възможно те да получат достойно възнаграждения за техния труд", допълни той.

Освен вдигане на заплатите според ръста на добива, синдикатите искат още да се подобрят условията на труд и обновяване на минното оборудване.


Ако се стигне до стачка, тя би струвала между 1.6 и 3 млн. лева загуби на ден за минното дружеството, според различни оценки.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес