Стачката в столичния транспорт туширана със 7 млн. лв.

Стачката в столичния транспорт туширана със 7 млн. лв.

Въпреки нееднократните изявления на кмета Бойко Борисов и общински съветници от дясното мнозинство, че исканията на шофьорите от градския транспорт трябва да бъдат отправени към правителството, Столичният общински съвет (СОС) реши в понеделник да отпусне 7 млн. лв. за потушаване на недоволството.

Шофьорите от своя страна пък отмениха ефективните протестни действия, насрочени за 15 май, но обявиха, че остават в стачна готовност до изпълнение на поетите от общината ангажименти и до обнародването на наредбата за заплатите в дружествата с над 50процента държавно и общинско участие.

Общата сума за увеличението на заплатите на шофьорите от столичния транспорт с 200 лева от 1 юни обаче е 17 млн. лв.

Нужните още 10 млн. лв. трябва да намери мениджърският екип на Столичната компания за градски транспорт (СКГТ) като оптимизира разходите.

Средствата формално бяха отпуснати за покриване на дефицита в сметките на СКГТ за издаване на преференциални карти. Така ще се освободят оперативни средства за изплащане на повишените заплати, договорени от Борисов и синдикатите в неделя.

По време на извънредната сесия за пореден път имаше множество политически подмятания от БСП към кмета и от Борисов към ДСБ. Общинските съветници трудно се разбраха за отпускането на парите. След общо три гласувания и бойкот от групата на ССД, предизборната транспортна блокада бе отменена.

В първите два вота, при отсъствие на почти половината състав на СОС, решението не успя да мине без подкрепата на групата на ДСБ. Те се обявиха “против” отпускането на допълнителните 7 млн. лв. към парите, които СКГТ получава от общината за издаването на ученически, пенсионерски и инвалидникартикарти.

След като решението бе редактирано и парите бяха отпуснати за временно ползване, всички 37 общинари гласуваха “за”.

“В момента поехме цялата политическа отговорност. В началото исканията на шофьорите бяха отправени в съвсем различна посока, а с решението си ние обвързахме исканията за по-високи заплати с преференциалните карти за транспорта. Поне спестихме на София 7 млн. лв.”, заяви съветникът от ДСБ Вили Лилков.

Кметът Бойко Борисов обаче не дочака третото решение на СОС и напусна заседанието след втория неуспешен вот.

“Костов реши да изпрати хората на стачка”, заяви той на път за кабинета си. Преди него хората на Стефан Софиянски обявиха сесията на СОС за безсмислена и си тръгнаха. Мотивът бе, че градският парламент не може да вземе решение за увеличаване заплати в самостоятелно търговско дружество, каквото е СКГТ.

По време на дебатите Борисов предложи парите за по-високите заплати да дойдат от събраните с 37 млн. лв. повече местни данъци. Преди това той насочваше стачката към правителството, защото премиерът Сергей Станишев “му е взел парите от данък общ доход”. По време на дебата от групата на БСП също не пропуснаха да му заявят, че е “решил предизборно да яхне шофьорите и след това да ги изостави”.

Освен решението за 7-те милиона лева, СОС задължи кмета в срок от 30 дни да представи нова политика за пътуването с преференциални карти, отчет за преструктурирането на СКГТ, стратегия за развитие на транспорта.

Градският парламент даде две седмици на неформалния лидер на ГЕРБ да поиска от Станишев поделяне на парите за преференциалните карти. В момента общината дава около 60 милиона лева срещу 22 милиона лева от държавата за евтино пътуване из София.

“Огромна част от студентите в България са именно в София. Не може за тях да плащат само столичани. Отговорността трябва да се поеме и от правителството и от двете асоциации на общините в България”, заяви председателят на СОС Владимир Кисьов (СДС).

Споделяне

Още по темата

Още от България