Стачки и масови протести в Европа срещу "затягането на коланите"

Сблъсъци между протестиращи и полицаи в Испания и Италия, транспортът е блокиран

Близо 40 организации от 23 европейски страни участват в обявения Ден на действие и солидарност в сряда по призива на Европейската конфедерация на профсъюзите, като сред основните участници са Испания, Португалия, Гърция, Италия, Германия, Белгия, Франция и Полша.

 

В над 10 испански града, сред които Мадрид и Барселона, са организирани шествия. В центъра на Мадрид са избухнали сблъсъци между полицията и протестиращи. Испанската преса съобщава за над 60 ранени.

 

В Италия също се стигна до сблъсъци между полицията и протестиращи. Трафикът в Рим е практически парализиран, след като демонстранти блокираха основните пътни артерии. Сблъсъци между полицията и протестиращи е имало близо до синагогата в Рим. Демонстранти са замеряли полицаите с камъни, а служителите на реда са отговорили със сълзотворен газ.

 

До момента са арестувани около 50 души. В цяла Италия се провеждат над 100 демонстрации, като повечето от тях са белязани от прояви на насилие. В Неапол около 300 студенти окупираха временно няколко перона на централната гара, хвърляха пиратки и димки, скандирайки "да окупираме града", "не пипайте бъдещето ни".

 

"Европа се пробужда днес от Рим до Мадрид и Атина", заяви Марио Нобиле, 23-годишен студент. "PIG се бунтуват", допълни той, имайки предвид акронима, използван за икономиките на най-засегнатите от кризата страни от еврозоната.

 

Проблеми с транспорта и туризма

 

Общи стачки частично парализират обществения транспорт в Испания и Португалия, а по-малки протести са планирани в почти цяла Европа, предаде ДПА в сряда.

 

Трафикът на високоскоростните влаковете Талис (Thalys), свързващи Белгия и Франция и Холандия днес бе прекъснат за кратко заради синдикални действия върху цялата територия на Белгия. Влак на Евростар (Eurostar) за Лондон не можа да отпътува тази сутрин от Брюксел, след като демонстранти препречиха пътя.

 

Първата съвместна обща стачка на Иберийския полуостров бе свикана като протест срещу политиката на икономии на правителствата, които според синдикатите задушават икономиката и водят до обедняване на населението. Стачката ще засегне жп и автобусния транспорт, метрото в Мадрид и Лисабон, пристанища, заводи, услуги по чистотата, пазари за хранителни стоки на едро, посочват представители на профсъюзите.

 

Очаква се туризмът също да пострада, след като испанските авиолинии и португалският авиопревозвач ТАП (TAP) отмениха стотици полети.

 

Самоотбрана и солидарност

 

Стачката е акт на "самоотбрана", за да се запази "достойнството" на работниците в Испания и други европейски страни, посочи пред ДПА Кандидо Мендес, лидер на испанския синдикат Общ съюз на трудещите се.

 

Профсъюзите призоваха испанците да спрат работа и да се въздържат от всякакви покупки, за да подчертаят разпространяването на бедността.

 

В Португалия синдикалните обединения се опитват да попречат на парламента да одобри бюджет, включващ увеличаване на данъците и настояват за оставката на правителството на премиера Педру Пасуш Коелю.

 

Обременените с дългове Испания и Португалия силно намалиха разходите си в опит да свият бюджетните си дефицити. Безработицата скочи до 25 процента в Испания и 16 процента в Португалия.

 

Европейската конфедерация на профсъюзите (ЕКП) призова за "ден на действие и солидарност".

 

Лидерът на германската федерация на синдикатите предупреди за опасностите от строгите икономии в пострадалите от кризата страни от Южна Европа и изрази солидарност към протестните и стачни действия в тях.

 

"В Гърция, Испания и Португалия спестяванията се извършват едностранчиво, за сметка на хората. Тези страни не просто извършват съкращения. Те се задушават до смърт", заяви Михаел Зомер, президент на най-голямото профсъюзно обединение в Германия.

Споделяне

Още от Европа

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?