Стачки и митинги заливат Гърция в Деня на труда

Стачки и митинги заливат Гърция в Деня на  труда

Кораби и влакове останаха на местата си в пристанища и гари в Гърция, която в Деня на труда е залята както от протестни демонстрации, така и от празнични шествия, предадоха световните агенции в петък

Моряци и железничари блокираха транспорта, след като двата основни синдиката в Гърция - на работещите в частния сектор ГСЕЕ и на държавните служители АДЕДИ, призоваха за масово участие в стачки и митинги по случай Първи май. Профсъюзите обявиха 24-часова стачка.

С червени знамена и плакати, приканващи за борба в името на правата на работниците, гръцките синдикати отново изведоха на протести милиони недоволни гърци.

С единство и борба отстояваме справедливите си искания, борим се и стачкуваме за премахване на политиките на икономии, за да осигурим и да си възвърнем трудовите и социални права, се казва в съобщение на двете синдикални централи.

"Тазгодишният Първи май съвпада с навършването на пет години от онзи страшен ден, в който страната ни се оказа окована във веригите на робството и зависимостта на тройката
(ЕС, ЕЦБ, МВФ). Работническата класа и пенсионерите буквално бяха доведени до отчаяние", заявяват от моряшкия синдикат.

Отделен митинг е насрочил и синдикатът ПАМЕ на комунистическата партия. Активисти на Комунистическата партия организираха шествията в над 30 града на страната

В цяла Гърция са планирани редица прояви за отбелязване на Международния ден на труда, които се организират от различните работнически центрове. Такива прояви са насрочени в Триполи, Каламата, Спарта, Коринт, Навплио, Патра, Пиргос, Кавала и Ксанти.

Младежките организации на левите партии поведоха и студентите на днешните демонстрации. Участват и антирасистки организации с искане за пълна забрана на крайнодясната партия "Златна зора“ и равни права за имигрантите. В отговор активисти на крайнодесните партии скандират "вън чужденците от Гърция“.

Студентите носят плакати с лично обръщение към премиера: “Алекси,ние сме с теб. Не желаем подчинение пред кредиторите“.

Масово е участието на гърците в първомайските шествия. Няма напрежение, както и екстремистки прояви. Не само полиция, но и синдикатите охраняват шествията, за да не допуснат участие на анархисти.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?