Стачки отменят полети на "Луфтханза" и "Ер Франс" във вторник

Стачки отменят полети на "Луфтханза" и "Ер Франс" във вторник

Два от големите европейски авиопревозвачи имат проблеми със стачки и поради тази причина отменят стотици полети във вторник.

Германската "Луфтханза" (Lufthansa) обяви, че анулира над 800 полета на 10 април, след като в понеделник синдикатът "Ферди" (Verdi) призова държавните служители да стачкуват през утрешния ден на четири германски летища - Франкфурт, Мюнхен, Кьолн и Бремен.

Протестните действия могат да засегнат около 90 000 пътници.

"Луфтханза" уточни, че към стачката ще се присъединят служители по сигурността и наземното обслужване на летищата.

Стачката е част от спора по заплащането в държавния сектор, който обхваща и компании за комунални услуги, детски градини и общински администрации, уточни АП.

Синдикатът настоява за увеличение от 6 процента или най-малко 200 евро за близо 2.3 милиона души, работещи в държавния сектор.

Продължава и стачката в "Ер Франс", която обаче смята във вторник да осигури 75 процента от полетите си както и в първите четири дни стачка, които се проведоха между 22 февруари и 3 април. В събота, пети ден на стачните действия, се изпълниха 70 процента от полетите, предаде Франс прес.

Единадесет синдиката настояват за 6-процентно увеличение на заплащанията. Те призовават за нови стачни действия в сряда, а след това на 17 и 18 април и на 23 и 24 април.

По оценки на ръководството стачкуват 35.3 процента от пилотите, 20,2 процента от стюардите и стюардесите и 13 процента от наземния персонал.

Споделяне

Още от Бизнес