Стачките в "Райънеър" свиха печалбата на превозвача

Стачките в "Райънеър" свиха печалбата на превозвача

Ирландският нискотарифен авиопревозвач "Райънеър" (Ryanair) съобщи в понеделник, че печалбата за първата половина на финансовата му годината се е понижила със 7 на сто. Причината е в увеличените разходи и отмяна на полети заради недостига на персонал и стачки на авиодиспечери, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Печалбата преди отчитане на еднократни фактори е спаднала до 1.2 млрд. евро (1.38 млрд. долара) през шестте месеца до септември спрямо 1.29 млрд. евро година по-рано. Чистата печалба се е понижила с 11 на сто до 1.15 млрд. евро.

Разходите за гориво са скочили с 22 процента на фона на поскъпването на енергоносителите. Средствата за персонал са се повишили с 33 процента, след като авиокомпанията призна синдикатите и служителите му договориха по-високи възнаграждения.

"Райънеър" предупреди също така за все по-голямата опасност Великобритания да излезе от ЕС без споразумение за бъдещите търговски отношения.

Продължаваме да се притесняваме, че времето за постигане на такова споразумение изтича, каза шефът на компанията Майкъл О'Лиъри.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес