Стачниците в ОЦК-Кърджали спряха да гладуват

Тримата металурзи от "Оловно-цинковия комплекс" (ОЦК) в Кърджали, които гладуваха в знак на недоволство срещу забавените им заплати, спряха този вид протест в петък. Причината Марин Стефанов, Кирил Бончев и Стамен Кафелов да прекратят гладната си стачка е влошеното им здравословно състояние. Ден по-рано започналият пръв гладната стачка Стефан Атанасов не издържа и се отказа.

В петък също така председателят на Синдикална федерация "Металици" към КНСБ Васил Яначков съобщи на стачкуващите металурзи, че е научил от собственика на ОЦК Валентин Захариев, че е постигнато споразумение с полската фирма "Силезия" да поеме закъсалото предприятие, чиято несъстоятелност бе поискана миналата седмица от трите банки-кредиторки.

Предложението ще бъде представено на премиера и след това на банките-кредитори, заяви Яначков.

Металурзите обаче не са склонни да приемат "Силезия" за инвеститор, заради съмнения, че фирмата е приближена на Валентин Захариев и заводът вместо оздравен и модернизиран ще бъде доизточен.

Над 70 са вече работниците от ОЦК-Кърджали, които са проявили желание да бъдат прехвърлени временно на работа в КЦМ-Пловдив. За тази възможност и работа в "ГУРУБСО-Мадан" съобщи в четвъртък премиерът Бойко Борисов. Двете дружества, които могат да приемат стачници от ОЦК, са на бизнесмена Николай Вълканов. Той придоби 80 на сто "ГОРУБСО-Мадан" от Валентин Захариев след натиск от страна на държавата, притежаваща миноритарния дял в добивното предприятие.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?