Стадион "Юнак" става зелен амфитеатър, автокъща "Капитолия" - инфоцентър

"Ковачев архитекти" спечели конкурса за концепцията за развитието на Борисовата градина

Стадион "Юнак" става зелен амфитеатър за срещи и дискусии

Софийският стадион "Юнак" става зелен амфитеатър за срещи и дискусии, автокъщата "Капитолия" в Борисовата градина вече ще е информацинен център, а къпалнята "Мария Луиза" и лятното кино ще заработят отново. Мястото на конната база не е в Борисовата градина и поетапно тя ще бъде преместена. Това предвижда концепцията за развитие на "най-знаковата озеленена територия на София и България", съобщи проф. Пенчо Добрев, председател на 15-членното жури, което оценяваше седемте идеи на архитектурни колективи.

Безспорният победител, зад който застават всички политически сили в Столичния общински съвет (СОС), е "Ковачев архитекти", каза Лорита Радева, председател на екологичната комисия в СОС от ГЕРБ. Архитектурният колектив, начело с проф. Атанас Ковачев, е получил 85 от 100 възможни точки.

Концепцията на "Ковачев архитекти" е спечелила журито с липсата на застрояване в гората, възстановяването на връзката между бул."Драган Цанков" и спортната зона, както и с освобождаването на "частните" територии за обществено ползване.

Въпреки това журито е излязло със серия от препоръки. Категорично позицията на СОС е, че в парка не трябва да има ново строителство, а общественият достъп е приоритет, каза Лорита Радева. По думите ѝ, се препоръчва още контролиран достъп за автомобили, буферни паркинги в периферията на парка, велоалеи, поетапна подмяна на растителността, чийто живот е изтекъл, "национализация" на частните обекти в Борисовата градина.

Кога ще се случи всичко това, е трудно да се каже, но амбициите на СОС са да стане възможно най-бързо. Ако се върви по процедурата, предстои на 9 юли градският съвет да одобри резултатите от конкурса. След това общинските съветници трябва да одобрят техническото задание за изработването на подробния устройствен план (ПУП) на Борисовата градина. То ще бъде възложено на "Ковачев архитекти". Следва одобрение на ПУП от СОС и влизането му в сила. Почти сигурно е, че това ще отнеме най-много време, защото собствениците на частните имоти ще обжалват под угрозата на възстановяване на публичния характер на заграбените терени в периода 2000 – 2005 г. По думите на главния архитект на София Петър Диков, от парка са "плючкосани" между 250 – 300 дка. Общата площ на Борисовата градина е 3500 декара, като половината от тях са без акт за собственост.

Битката на идеи

В конкурс за изработване на концепция за ПУП на Борисовата градина участваха седем архитектурни бюра. Виенско колело, повече велоалеи, реорганизация на павилионите, големи спортни комплекси и площадки, два нови входа и реконструкция на централния бяха част от предложените идеи.

Търсили сме реализъм в проектите, а не агресивна намеса в парка, каквато имаше в някои от проектите, коментира арх. Бояна Байчева, общински съветник от ГЕРБ.

Класиране:

1. "Ковачев архитекти" 85 точки
2. "Екип Кали" 70 точки
3. "СитиАрх" 45 точки
4. "НиКонсулт" 25 точки
4. "Стефан Добрев Архитектура и дизайн" 25 точки
5. "Архкон" 25 точки
6. "АТМ" 20 точки

Източник: Столична община

Разработката на "Ковачев архитекти" обаче печели първото място и премия от 8000 лв. Втори остава проекта на "Екип Кали" с 70 т. и 6000 лв. премия, а трети са "СитиАрх" с  45 т. и 3000 лв. премия.

Концепцията за Борисовата градина влиза в противоречие с одобрения интегриран план на София, който ще се финансира по оперативна програма "Региони в растеж". В него е предвидена спортна зала на мястото на стадион "Юнак", докато в концепцията е заложено това да остане "зелена зона с амфитеатрално разположени седалки", като мястото се превърне във форум за срещи и дискусии, обясни Лорита Радева.

Тя призна, че това може "да създаде доста проблеми", но "позициите на всички политически сили в СОС са обединени по отношение на класирането и препоръките".

Препоръките

Въпреки единодушната оценка, журито е излязло и със серия от препоръки, обединени в шест области.

Едно от изискванията е да не се допускат нови строежи, а да се възстановят сега съществуващите обекти. Дава се указание да се реши проблема с имотите частна собственост, както и да не се допускат урегулирани поземлени имоти с голяма територия. Препоръчва се да се заложи етапност при реализацията на подробния устройствен план на Борисовата градина.

Да се направи план за опазване на парка, както и стратегия за повишаване на безопасността в него.

Изработването на екологосъобразна стратегия пък трябва да гарантира биологичното разнообразие в парка.

По отношение на комуникационния достъп се препоръчва да се ограничи до минимум навлизането на автомобили в парка, като за целта се въведе специален режим на достъп. Паркингите също трябва да са извън парка.

Препоръчва се да има веловръзка между отделните части на парка и съседните квартали, както и да се възстанови старата велоалея по поречието на река Драгалевска, чрез която става връзката с Южния парк.

Пълна прозрачност за ПУП-а

Всички тези препоръки ще бъдат заложени в техническото задание за изработването на ПУП на Борисовата градина. То ще бъде подготвено от Столична община и одобрено от СОС при пълна прозрачност и след публично обсъждане, обеща Лорита Радева.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?