Стадион "Юнак" в Борисовата градина може да бъде възстановен

Проектът за план на парка допуска само козирки на "Българска армия" и "Васил Левски"

Стадион "Юнак" в Борисовата градина може да бъде възстановен

Връщане на най-големия парк в София - Борисовата градина, към автентичния му вид и минимални намеси по вече съществуващите сгради и съоръжение, предвижда преработеният проект на подробен устройствен план за тази част от града. Обсъждането на документа по същество предстои.

Борисовата градина няма подробен устройствен план и идеята за изработването му беше чрез него да се спрат мераците за застрояване от страна на частните собственици на парцели.

Първоначалният вариант на плана беше представен през 2017 г., последваха преработки.

Основните промени спрямо първоначалния вариант са свързани с визията на стадион "Юнак", както и с осигуряването на места за паркиране около подходите към парка. В настоящия вариант на план се предвижда стадион "Юнак" да бъде възстановен. Преди това се предлагаше да бъде озеленен и да стане място за срещи и концерти през лятото и ледена пързалка през зимата.


През изминалата зима на стадион "Юнак" беше направена ледена пързалка. Сн. БГНЕС, архив

Броят на паркингите е намален от пет на три - под терена на автокъща "Капитолия", при бившата гара "Пионер", както и наземен на мястото на трамвайната линия по бул. "Драган Цанков", която не се използва.

Както и в първоначалния вариант на плана, изработен от "Ковачев Архитекти", се предвижда само построяването на леки подвижни козирки на Националния стадион "Васил Левски" и на стадион "Българска армия". Наскоро ръководството на ЦСКА представи идейни проекти за изграждането на изцяло ново съоръжение, а министърът на спорта Красен Кралев обясни, че ведомството му ги подкрепя и ще се водят преговори с общината за осъществяването им.

Иначе и последният засега вариант на подробния устройствен план на Борисовата градина предвижда забрана за ново строителство с изключение на изграждането на музей "Зелената памет на София". В него можело да се настани и бъдещата паркова администрация, тъй като се предлага управлението и поддържането на Борисовата градина да се осъществява от специална новосъздадена структура.

Преместваемите обекти около езерото "Ариана" трябва да бъдат премахнати, бирарията - възстановена в автентичния ѝ вид. Самото езеро може да продължи да действа като ледена пързалка през зимата.


Преместваемите обекти трябва да изчезнат от района около езерото "Ариана". Сн. БГНЕС

За мястото, на което се намира заведението "Маймунарника", се предвижда възстановяването на "Трите дансинга". Отново се предлага премахване на конната база, както и на кортовете на "Спортна София". Игрищата за тенис трябва да станат част от спортно-развлекателен комплекс около бившата гара "Пионер", където трябва да има и атракционна железница.

В плана е записано още възстановяване на "Климатичното училище" по архивни данни, както и преместване на оригиналното му място на Горския дом, изработен от дърворезбовани архитектурни елементи от майстор Рачо Ангелов. Трябва да бъде отворена отново и къпалнята "Мария Луиза", която обаче е частна собственост и от години не функционира. Именно изясняването на собствеността на имоти, за които не е ясно чии са, както и придобиване на частните терени в парка, е една от неотложните мерки за реализирането на парка. Другите са свързани с оценка на растителността и подобряване на състоянието ѝ.

Окончателното приемане на устройствения план ще отнеме доста време. Не е ясно и кога може реално да се осъществят намеренията, заложени в него.

Споделяне

Още по темата

Още от България