Сталин нарекъл дезинформация съобщението, че Германия е готова да нападне СССР

Сталин нарекъл дезинформация съобщението, че Германия е готова да нападне СССР

Сталин е нарекъл дезинформация съобщение на съветското разузнаване, че до юни 1941 г. Германия е приключила цялата военна подготовка за нападение срещу Съветския съюз.

Това пише директорът на Службата за външно разузнаване на Русия Сергей Наришкин в статия за сп. "Националная оборона" във връзка с 80-ата годишнина от началото на Великата отечествена война.

Според материала на 17 юни 1941 г. Сталин извикал в Кремъл висши разузнавачи, за да разбере колко е надежден източникът, от който получил предния ден съобщение, че Хитлер може всеки момент да нанесе удар по СССР. Информацията пристигнала от Харо Шулце-Бойзен, един от ръководителите на антинацисткото движение в Германия "Червеният оркестър".

Шефът на съветското външно разузнаване Павел Фитин уверил, че източникът е абсолютно надежден. Но след като "внимателно изслушал обясненията, вождът реагирал рязко: "Дезинформация. Свободни сте".

Сталин искал допълнителни доказателства и Фитин веднага изпратил съответното нареждане до съветската резидентура в Берлин, но изготвеният аналитичен документ пристигнал в Москва със закъснение, тъй като войната започнала.

От юли 1940 до юни 1941 г. само външното разузнаване изпратило до съветското ръководство над 120 информации. Сведения за точната дата на германското нападение били получени в Москва 11 дни, преди нахлуването да започне.

В един от докладите на бюрото на Сталин, чието фотокопие помества списанието, се изброяват съветските обекти, които първи ще бъдат бомбардирани от нацистката авиация, описва се дислокацията на германски изтребители и важни ремонтни работилници, посочва се, че вече са назначени германски началници на военностопански "бъдещи окръзи" от окупирания Съветски съюз. Идеологът на нацистите Алфред Розенберг заявил пред тях на събрание, че "понятието Съветски съюз трябва да бъде изтрито от географската карта".

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?