Сталийски: С Цветан Василев бяхме приятели, не съм го рекетирал

Бойко Борисов няма нищо общо, каза бизнесменът

Александър Сталийски

Не съм рекетирал Цветан Василев, нашите отношения бяха приятелски, но той на два пъти ме предаде. Това коментира бизнесменът Александър Сталийски в интервю за вестник "Стандарт". То е своеобразен отговор на интервюто на Цветан Василев пред телевизия Би Ай Ти в неделя, в което той каза, че Сталийски бил "човека на Борисов за всичко“ и го рекетирал.

Цветан Василев разказа, че през 2010 година е прехвърлил 50% от собствеността на русенския завод "Дунарит" на фирми, собственост на посочени от Сталийски лица. Обещанието било да получи закрила от държавата за бизнеса си. През 2013 година Василев трябвало да откупи подарените преди това дялове за 43 милиона лева. Той показа пред Би Ай Ти документи за прехвърляне на дяловете и откупуването им.

Подобна схема има с "Авионамс", каза Василев. През 2012 година авиоремонтният завод бил принуден да купи на търг 6 хеликоптера, оценени за 8 милиона лева за 28 милиона лева. Цветан Василев твърди също, че Сталийски е придобил и 40 млн. от изнудване на ТВ7 във връзка с договор за наем, подписан с тогавашния директор Николай Бареков.

Александър Сталийски отхвърля всички тези твърдения, но от интервюто му става ясно, че той държи да се знае, че Борисов няма нищо общо.

"Цецо (Цветан Василев) ме познава доста добре. Нашите отношения бяха приятелски. Огорчен съм, че за съжаление днес той ги предава за втори път с политически цели", казва Сталийски.

Бизнесменът твърди, че той многократно е посещавал Цветан Василев в кабинета му на "по питие или няколко питиета". Говорили са по много теми - "спорт, актуалната политическа ситуация в държавата в особено пикантни детайли".

"Въпросните срещи в личния кабинет (на Цветан Василев) се провеждаха изключително през мандата на премиера Пламен Орешарски. В този период Борисов бе депутат от опозицията", уточнява Сталийски. Веднага след това обаче влиза в противоречие. В отговор на въпрос "Имаше ли разлика кой е на власт за срещите ви с Василев?" той отговаря: "Никаква разлика. Еднакво регулярно се виждахме и през първия мандат на Борисов, и през мандата на Орешарски".

За да илюстрира приятелските отношения с банкера, Сталийски разказва, че той му подарил часовник за десетки хиляди левове за рождения ден. Сталийски на свой ред върнал жеста, подарявайки стол на Цветан Василев, който бил сложен зад бюрото му в КТБ.

"Кой, питам аз, може да рекетира Цветан Василев? Това бе човекът, който според "Форбс", а и според цяла България бе най-влиятелният българин. Този човек днес обяснява, че имало и други, които съм рекетирал. Нека ги посочи или ми се извини. Защото за тези твои думи, приятелю, както се обръщахме помежду си, ще се видим в съда", коментира бизнесменът.

Преди няколко дни премиерът Бойко Борисов също заплаши Цветан Василев със съд.

Сега Александър Сталийски обяснява, че близките му отношения с Цветан Василев са станали повод за влошаване на отношенията с Борисов.

"След "Костинбродската афера" през 2013 година, бях заподозрян от Борисов, че съм взел участие в острите атаки и кампанията срещу ГЕРБ и личността му, в цирковете пред къщата му в Банкя, че съм част от кръга "ТВ7". Все пак много от техниката, която ТВ7 използваше, бе отдадена под наем от нас - "Ноу Фрейм Медия". Прословутият дрон, пуснат над къщата на Борисов, беше част от тази техника. Аз наистина бях част от кръга "ТВ7", доколкото защитавах икономическите и финансови интереси на семейния ми бизнес, които не отричам. Борисов ме обвини, че аз съм част от проекта, който бе създаден с цел политическото му унищожение", казва Сталийски.

Преди влошаването на отношенията им Сталийски спортувал заедно с премиера, гледали заедно мачове... "Играехме и карти, както добре знаете", каза бизнесменът. Тази информация вече стана публично известна от аферата "Яневагейт"

Сталийски не отрича и за сключения договор за наем с ТВ7, който е подписан от Николай Бареков. Сталийски обяснява, че всичко е започнало по молба на самия Цветан Василев. Банкерът бил призовал Сталийски да се оттегли от продуцентския бизнес и да му отдаде под наем студията и техниката. Сталийски разказва, че го е послушал, защото не му харесвала цензурата в ТВ7. Накрая обаче Василев бил спрял да си плаща наема.

"Всички договори, за които Цветан говори, са сключени и реализирани по време на управлението на Орешарски. Ако е имало политически рекет, то тогава трябва да съм бил човек на Орешарски. Тук се извинявам на г-н Орешарски, че споменавам името му, защото дори не го познавам", завършва интервюто си Александър Сталийски.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?