Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Стандард енд Пуърс“ и "Фич“ повишиха кредитния рейтинг на България

8 коментара
"Стандард енд Пуърс“ и "Фич“ повишиха кредитния рейтинг на България
Международните рейтингови агенции "Стандард енд Пуърс“ (S&P Global Ratings) и "Фич“ (Fitch) повишиха оценките си за кредитния рейтинг на България, съобщиха от Министерството на финансите.
 
"Стандард енд Пуърс“ 
 
повиши дългосрочния и краткосрочния кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута от BB+/B до BBB-/A-3
 
Повишената оценка на анализаторите отразява засилването на външната позиция на страната, обусловена от продължителната експанзия на износа и нарастването на спестяванията. Според агенцията рисковете, свързани със съществена и внезапна промяна във финансовите потоци, идващи от чужбина, и в частност преките чуждестранни инвестиции, са намалели значително.
 
Публичните финанси също са оценени като стабилни и защитаващи валутния режим.
 
Стабилната перспектива показва наличието на баланс в рисковете, свързани с оценяването на кредитния рейтинг. Очакванията за растежа на икономиката са подобрени, а фискалната политика е оценена като консервативна. 
 
Сред факторите, които биха довели до повишаване на кредитния рейтинг на България в следващите 24 месеца, от агенцията включват ускоряване на икономическия растеж, продължаващо намаляване на необслужваните кредити, повишаване на фискалните буфери, както и при присъединяване на лева във Валутен механизъм II (ВМ II), което би засилило доверието в паричната политика, посочват от МФ.
 
Рейтинговата агенция би предприела негативни действия по рейтинга при наличие на натиск върху платежния баланс на страната, по-ниски очаквания за икономическия растеж и влошаване на публичните финанси.
 
"Фич“ повиши дългосрочния кредитен рейтинг на страната в чуждестранна и местна валута от BBB- на BBB. Перспективата и на двата показателя е стабилна.
 
Повишеният рейтинг отразява подобренaта оценка на България по отношение на външните финанси, като представянето на страната надхвърля средното по стандартите за категорията BBB.
 
От "Фич“ отбелязват, че през 2016 г. България е нетен външен кредитор (8.6% от БВП) и се очаква позицията да продължи да се подобрява.
 
Излишъкът по текущата сметка е оценен на 3,4% от БВП, средно за периода 2017 – 2019 г., подкрепен от повишаването на конкурентоспособността и диверсификацията на износа.
 
Вторият фактор с висок принос към оценката на рейтинговата агенция е свързан със засилването на външните буфери на страната. Външните резерви представляват 49.7% от БВП, а коефициентът на външна ликвидност е оценен на 215% към края на 2016 г., които осигуряват адекватно покритие за поддържане на режима на валутен борд.
 
От "Фич“ оценяват, че основните фактори, които индивидуално или колективно биха могли да допринесат за повишаване на рейтинга на страната, са нарастването на потенциала за растеж на икономиката в средносрочен хоризонт и ускоряването на нейната конвергенция спрямо нивата на доходите от държавите с по-висок рейтинг.
 
Факторите, които биха повлияли в негативна посока, включват наличието на външни дисбаланси, като например задълбочаване на дефицита по текущата сметка и влошаване на конкурентоспособността.
 
Според анализаторите риск в областта на публичните финанси би представлявало наличието на висок бюджетен дефицит, който ще влоши очакванията за развитието на дълга, както и наличието на съществени задължения по линия предприятията, които са държавна собственост.
подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

8 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. stoyanne
  #8

  Новина за първа страница !

 2. Преслав
  #7

  Кога пък сме си сравнявали кредитния рвйтинг с Русия??? Реши да изпишеш всичко това ей просто така да ги намесиш. Иначе е странно, че иначе много приказливите "автентично десни" коментатори и ръководителите на кръжока им вече втори ден мълчат.

 3. Филка Русофилка
  #6

  3. Да не забравяме и „Мудис“, който още на 22 май 2017 завиши кредитния рейтинг на България на Инвестиционен Ваа2 със Стабилна перспектива. Рейтингът на Румъния е с 1 главна и 2 междинни степени по-нисък от рейтинга на България е и Инвестиционен Ваа3 с положителна перспектива. Рейтингът на Русия е с 2 главни и 6 междинни степени по-нисък от рейтинга на България и е НЕинвестиционен (Спекулативен) Ва1 със стабилна перспектива. Следователно, България изпреварва по рейтинг Румъния. Русия крета по рейтинг след Румъния и е далеч назад след България.

 4. Филка Русофилка
  #5

  2. "Фич“ дава на България Инвестиционен рейтинг BBB със Стабилна перспектива. Рейтингът на Румъния е с 1 главна и 3 междинни степени по-нисък от българския и е Инвестиционен ВВВ- със стабилна перспектива. Рейтингът на Русия е с 1 главна и 2 междинни степени по-нисък от рейтинга на България и е Инвестиционен ВВВ- с положителна перспектива. Следователно, Русия изпреварва по рейтинг с 1 междинна степен Румъния, но Русия крета по рейтинг след България.

 5. Филка Русофилка
  #4

  Информацията е отлична! Още по-интересно е обаче какво е дереджето на Румъния и Русия, с които българското „обществено мнение“ има навик да си го мери. 1. "Стандард енд Пуърс“ дава на България Инвестиционен рейтинг BBB- със Стабилна перспектива. Рейтингът на Румъния е същият - Инвестиционен рейтинг BBB- със Стабилна перспектива. Рейтингът на Русия е с 1 главна и 2 междинни степени по-нисък от рейтинга на България и Румъния и е НЕинвестиционен (Спекулативен) ВВ-плюс с положителна перспектива.

 6. dimitardi100
  #3

  Една добра оценка за здравословното състояние на българската икономика!

 7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
  #2
 8. Преслав
  #1

  Очакваме коментар от Да, България, разни там Манифести, малките партийни човечета тук и прочие.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.