"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на европейския спасителен фонд

"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на европейския спасителен фонд

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" обяви, че намалява с една степен  от ААА на АА+ оценката си за кредитоспособността на европейския спасителен фонд.

Намаляването на тази оценка би могла да ограничи възможностите на Европейския фонд за финансова стабилност да привлича евтини средства за постигане на целите си.

Макар повечето от страните в еврозоната да гарантират облигациите, емитирани от фонда, рейтингът му  зависи от страните с оценка ААА. "Стандард енд Пуърс" вече намали рейтинга на две от тези страни - Франция и Австрия, а останалите четири не могат да осигурят достатъчно гаранции за кредитния фонд в размер на 440 милиарда евро.

Агенцията посочва, че според нея вече не са налице средства и механизми, които биха компенсирали пониженото доверие в способността на гарантите на фонда да изплаща кредитите и задълженията си.  

"Стандард енд Пуърс" допълва, че ако гарантите намерят начин да променят положението, агенцията може да върне най-високата си оценка за фонда.

"Понижението до АА+от само една от агенциите няма да намали кредитния ни капацитет от 440 млрд. Евро”, заяви от своя страна изпълнителният директор на фонда Клаус Реглинг.

”Фондът разполага с достатъчно средства да изпълни ангажиментите си според сегашните и потенциални бъдещи програми до задействането през юли на Европейския механизъм за стабилност ", посочи той.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?