"Стандард енд Пуърс" понижи рейтинга на Франция и на още няколко страни от еврозоната

Рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's - S&P)понижава кредитния рейтинг на Франция и на още няколко страни от еврозоната, сред които обаче не са Германия и Холандия, съобщи в петък следобед висш правителствен източник от еврозоната, цитиран от Ройтерс.

Френска телевизия, която се позова на правителствен източник, заяви, че кредитният рейтинг на Франция е понижен, а друг източник е добавил Словакия – втората по бедност страна от единния валутен съюз, която в момента е с кредитен рейтинг "A+" от S&P.

"Франция изгуби максималния си рейтинг ААА", е заявил неназован източник,цитиран от АФП, според когото и други страни ще последват Париж. Германия, Люксембург и Холандия остават с отличен рейтинг, като са били уведомени от агенцията за решението ѝ, посочва още източникът.

През декември агенцията предупреди, че кредитният рейтинг на 15 страни от еврозоната, в това число Германия и Франция, може да бъде понижен заради задълбочаването на дълговата криза. Агенцията изрази готовност да направи преоценка на рейтинга на всички държави. Шест от тях - Германия, Франция, Люксембург, Австрия, Финландия, Холандия, имат най-високия рейтинг ААА.

От декември досега, обаче, Европейската централна банка изля в банковата система евтини пари за тригодишен период, за да предотврати кредитен срив.
В същото време, базираната в САЩ рейтингова агенция заявява, че смята понижи рейтинга на настоящия спасителен фонд за еврозоната - Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF).

Ако бъде понижен рейтингът на Франция, следва, че EFSF не може да запази сегашния си рейтинг тройно А, коментира пред Ройтерс главният икономист на "Комерцбанк".

Това може да раздразни пазарите в краткосрочен план, но няма да бъде голям проблем, тъй като вече и САЩ, и Япония, нямат кредитен рейтинг тройно А. Рейтингът тройно А е отмиращ вид, допълва икономистът.
S&P са отказали в петък всякакви коментари за предстоящата вълна от намаление на рейтинги, която удари акциите, еврото и насочи търсенето към американски правителствен дълг.

Понижението на рейтингите автоматично ще доведе до продажба на облигации от страна на инвестиционни фондове, което ще засегне държавите, които ги издават, тъй като цената на разходите им за покриване на заемите ще скочи още повече.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес