"Стандард енд Пуърс" потвърди рейтинга на Столичната община

"Стандард енд Пуърс" потвърди рейтинга на Столичната община

Международната рейтинговата агенция "Стандард енд Пуърс" е потвърдила в петък инвестиционния рейтинг на Столичната община ВВВ със стабилна прогноза, съобщиха от общината.

Присъденият рейтинг е равен на рейтинга на държавата и може да бъде повишен, ако се повиши рейтингът на страната и ако общината изпълнява средносрочната си финансова програма според очакванията на агенцията.

В анализа на рейтинговата агенция е посочено, че икономиката на града е над средното равнище на страната, добре диверсифицирана и със силен фокус в сектор услуги.

Планира се брутният вътрешен продукт да се увеличи с около 1.5 процента средно за периода 2013-2015 г.

Ликвидността на общината се счита за много добра с добра възможност за обслужване на задълженията и възможност за вътрешно генериране на средства.

През 2013 г. в унисон с препоръките на рейтинговата агенция общината е предприела важни стъпки за подобряване на финансовото управление, пише в съобщението.

Столичният общински съвет за първи път е обсъдил и приел тригодишна финансова прогноза за бюджета на общината. Продължаващото развитие на системата за местни данъци и такси е довело до подобрена събираемост, която към 31 август е увеличила приходите с 12 млн. лв. спрямо 2012 г., добавят от общината.

Споделяне

Още от Бизнес