"Стандард енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София

Йорданка Фандъкова

Международната кредитна агенция "Стандарт енд Пуърс" повиши кредитния рейтинг на София, съобщи в неделя кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

Рейтингът е повишен от "BBB-" на "ВВВ със стабилна перспектива". Това е рейтингът, който има и държавата, така че на този етап сме достигнали максимума, тъй като градът не може да има по-висок рейтинг от държавата, коментира столичният кмет.

Тя посочи, че основните аргументи за повишението са много строгата финансова дисциплина, амбициозната капиталова програма, която се финансира благодарение на повишената събираемост на приходите, и съфинансирането на европейските проекти.

Специално е изтъкнат фактът, че успяваме да се разплащаме навреме с нашите партньори, добави Фандъкова.

Тя обясни, че благоприятният ефект от повишения рейтинг е, че всички заеми, които общината вече има, както и тези, които ще поиска, ще са с още по-ниска лихва. На практика само от двата заема, които имат електротранспортът и общината за интегрирания градски транспорт, се спестяват около половин милион лева, добави Йорданка Фандъкова.

По думите ѝ така общината ще има по-силен старт за преговорите с Европейската инвестиционна банка за заема от 50 млн. евро за реконструкция и изграждане на нови булеварди и улици в София.

Споделяне

Още от Бизнес