"Стандард енд Пуърс" запази рейтинга на България

"Стандард енд Пуърс" запази рейтинга на България

Международната рейтингова агенция "Стандард енд пуърс" потвърждава кредитния рейтинг на България на "БББ стабилен", даден в края на 2009 г. Това съобщи в понеделник вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков, като представи доклада на агенцията за България.

В доклада си, представен на правителството, агенцията подкрепя оценката си с положителните констатации, че в страната има "силен политически консенсус в подкрепа на макроикономическата стабилност и режима на валутен борд на страната" и че има "стабилни бюджетни показатели, нисък държавен дълг и умерени условни задължения".

Слабостите, според агенцията, са "ниски нива на просперитет, продължителен процес на адаптиране, пред който икономиката е изправена следсвръхкредитирането и прегряването, бавен напредък на структурните реформи в системите на здравеопазването и образованието".

Бюджетният дефицит тази година ще бъде под 4% от БВП и това нарежда България сред една от петте страни с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС, се посочва в доклада.

Външният дълг на България е 14.8% от БВП и е сред най-ниските в ЕС, втори след Естония , която има 9.9% дълг.

Външнотърговският дефицит на страната намалява от 24% от БВП преди кризата до 9.6% през 2009 г., а тази година може да стигне до два процента и дори да се стигне до малък излишък, смята агенцията.

Положителен икономически ръст страната ще има догодина.

Според рейтинговата агенция икономическото възстановяване в България ще се усложни от ниския дял на преките инвестиции в търговския сектор в сравнение с нетърговския. Въпреки това със своя износ, който възлиза на 53% от БВП, България има сравнително отворена икономика в сравнение с други балкански държави, като Румъния (25% от БВП), Сърбия (24% от БВП) и много по-богатата Гърция (20% от БВП).

От "Стандард енд Пъурс" смятат, че по-отворената икономика ще позволи на България да приспособи производството към външното търсене по-бързо в сравнение с други държави от Европейския съюз с близки показатели с по-затворени стопанства при едно добро възстановяване на еврозоната. Същото е становището на вицепремиера Дянков, който от началото, когато зае поста на финансов министър, твърди, че адаптацията на малките отворени икономики към следкризисните условия са по-успешни, отколкото на затворените икономики.

След като представи добрата оценка на рейтинговата агенция, Дянков съобщи още, че предложенията на Министерството на финансите за проектобюджет 2011 ще бъдат представени във вторник в Министерския съвет.

За първи път тази година предвид на кризата и на по-средносрочното планиране на националния бюджет и еврофондовете, ние вкарваме едновременно и макрорамката за 2011 година и средносрочната рамка 2011-2013 година, обясни Дянков. През август предстоят преговорите в министерствата, така че през септември проектите да влязат за окончателно обсъждане в правителството.

Споделяне

Още от Бизнес