Стандарт енд пуърс даде кредитен рейтинг "ВВ" на НЕК

Стандарт енд пуърс е присъдил кредитен рейтинг "ВВ" със стабилна перспектива на Националната електрическа компания, съобщиха в четвъртък от фирмата. Оценката е дадена още преди последното увеличение на рейтинга на България на инвестиционен - "ВBB-".

От НЕК съобщиха, че основните фактори при определянето на кредитната оценка на компанията са били нейната бизнес позиция и стратегическо значение като държавен оператор на електропреносната мрежа и износител на електроенергия. В оценката на Стандарт енд пуърс се казва, че рейтингът на НЕК не се обосновава на съществена държавна подкрепа, а основно отразява самостоятелната кредитоспособност на компанията. Агенцията не очаква ползването на нови кредити от НЕК да се обезпечава с държавни гаранции, въпреки че част от съществуващите са с такова обезпечение.

Стабилната перспектива на кредитния рейтинг на НЕК отразява очакванията за стабилно и трайно развитие на процеса на либерализация на енергийния сектор в България, включително нормативната уредба, касаеща електрическата компания.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?