"Стандарт енд Пуърс": До 15 месеца Гърция може да фалира

"Стандарт енд Пуърс": До 15 месеца Гърция може да фалира

Гърция може да изпадне в състояние на неплатежоспособност до 15 месеца, предупреди в понеделник агенцията за кредитен рейтинг "Стандарт енд Пуърс" (Standard & Poor's).

Според анализаторa Мери-Франс Райно южната ни съседка няма да може да покрива финансовите си нужди, след като за следващите 15 месеца те ще възлязат на 43 млрд. евро, предава "Блумбърг", цитирайки Real News.

"Това е проблем, тъй като дори Гърция да продаде държавни облигации тази и следващата година, приходите няма да бъдат достатъчни за покриване на финансови нужди на страната. Вариантът Гърция да продаде още облигации пък отпада, тъй като в един момент те ще представляват риск за инвеститорите и никой няма да иска да купува гръцки дълг", пише Zero Hedge.

"Стандарт енд Пуърс" изчислява, че Гърция ще набере 5 млрд. долара от международни продажби на облигации, 20 млрд. долара от вътрешния пазар и 12 млрд. долара от кредитори като Международния валутен фонд (МВФ) през следващите 15 месеца. Агенцията също така прогнозира, че Гърция ще трябва да плати 3 млрд. евро на облигационери, които не са се съгласили с отписването на дълга през 2012 г.

На фона на тази песимистична прогноза гръцкият премиер Антонис Самарас заяви, че ако политическата стабилност не бъде застрашена, страната няма да има нужда от извънредни заеми в следващите няколко месеца и ще се стигне до споразумение по въпроса с публичния дълг.

Самарас добави, че ликвидността в Гърция ще бъде възстановена, след като приключат стрес тестoвете на Европейската централна банка (ЕЦБ) и че страната няма нужда от ново споразумение за спасяването или нови заеми.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?