Заради проблемите в банковия сектор

”Стандарт енд Пуърс” намали кредитния рейтинг на България до ”боклук”

”Стандарт енд Пуърс” намали кредитния рейтинг на България до ”боклук”

Международната рейтингова агенция ”Стандарт енд Пуърс” свали кредитния рейтинг на България от ВВВ-/А-3 на ВВ+/В, което е в категорията “боклук”, съобщава Министерството на финансите. Причините са затварянето на КТБ и предоставянето на държавна помощ за Първа инвестиционна банка. 

В края на ноември ЕК позволи държавата да отпусне помощ от 900 милиона лева за ПИБ, а банката пое ангажимент да върне парите до май 2016 година. Агенцията понижава кредитния рейтинг на България и заради големия бюджетен дефицит. Той е пряко следствие от слабия икономически растеж и дефлацията, сочи анализът на Министерството на финансите.

”Стандарт енд Пуърс” посочват, че рейтингът на България е със стабилна перспектива заради относително ниската задлъжнялост на публичния сектор. Агенцията коментира, че ниският публичен дълг компенсира рисковете във финансовия сектор. ”Стандарт енд Пуърс” допуска бъдещо увеличаване на рейтинга, ако се изчистят слабостите в банковия надзор и се повиши потенциала за икономически ръст.

По-добрата оценка може да дойде при привличане на повече преки чужди инвестиции, както и ако икономиката расте по-бързо от очакванията на експертите от кредитната агенция.

В официалното си изявление по случай намаляването на рейтинга финансовият министър Владислав Горанов коментира, че това се дължи на действията на предишните управляващи. Той допълва, че ниският икономически ръст и опасността от дефлация са проблем за много държави от ЕС.

Според Горанов рейтинговата агенция не е взела предвид положителни резултати - мерките, отразени в средносрочната бюджетна прогноза и политиките за свиване на бюджетния дефицит.  Като положителен ход той отбелязва началото на изплащането на гарантираните депозити в КТБ - то започна на 4 декември, след като малко повече от пет месеца вложителите в банката нямаха достъп до парите си, нито информация кога ще получат.

Финансовият министър допълва, че са били възстановени плащания по програма "Околна среда". По думите му "в най-скоро време агенцията ще има основание да преразгледа своето решение".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес