След като понижи свали суверенния рейтинг на Русия

"Стандарт енд Пуърс" намали оценката на ВТБ и на 6 големи руски компании

"Стандарт енд Пуърс" намали оценката на ВТБ и на 6 големи руски компании

Международната агенция Standard & Poor’s понижи кредитния рейтинг на големите руски енергийни и транспортни компании, предаде във вторник агенция "Блумбърг". Понижаването на рейтинга става три дни след като агенцията намали суверенния рейтинг на Русия от ВВВ на ВВВ-, последният инвестиционен рейтинг преди така наречения рейтинг "боклук".

Снижена е оценката на газодобивната компания "Газпром", на петролните компании "Лукойл" и "Роснефт", на доставчика "Транснефт", на електрокомпанията "Федерална мрежова компания Единна енергийна система", железопътния оператор "Руски железни пътища" и на нейната дъщерна "Федерална пътническа компания".

Кредитните рейтинги на тези компании бяха намалени от ВВВ на ВВВ- с негативна прогноза.

S&P понижи на същото равнище с негативна прогноза дългосрочния кредитен рейтинг в чужда и национална валута на банка ВТБ и дъщерните ѝ структури ВТБ Застраховане, ВТБ Лизинг, ВТБ Лизинг-финанс, ВТБ капитал и Банка на Москва.

През март друга от трите големи международни агенции - Фитч - понижи прогнозата по рейтинга на Русия от стабилен на негативен. От компанията обясниха преразглеждането на рейтинга с потенциалното въздействие на санкциите на руската икономика и деловия климат. В отговор на понижението, направено от международните агенции, руските власти заявиха, че е необходимо създаването на собствена "глобална рейтингова агенция". От Кремъл многократно са коментирали, че рейтингът на страната може да бъде понижен заради политическия натиск от страна на чужди държави.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес